Susținerea din partea celorlalți este foarte importantă pentru un sportiv care se simte nedreptățit, susține psihologul Simona Grigore. Aceasta a analizat la Euronews România situația gimnastelor noastre care au ratat podiumul olimpic.
Psiholog sportiv, despre ce Sabrina Voinea și Ana Bărbosu au ratat podiumul la JO 2024: Ambele au trăit sentimente foarte profunde
Prestațiile gimnastelor Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu au stârnit controverse după proba individuală pe aparate de la Jocurile Olimpice 2024. Inițial, Ana Maria Bărbosu a încheiat pe locul 3, cu o notă de 13.700, la egalitate cu Sabrina Voinea, dar departajarea s-a făcut la execuție, acolo unde Ana a avut un grad de dificultate mai mare. Numai că, după câteva secunde, arbitrii au acceptat o contestație a americancei Jordan Chiles, care, prin urmare, a ajuns pe podium, cu o notă de 13.766. A depus contestație și Sabrina Voinea, pentru că arbitrii au susținut că gimnasta a depășit cu călcâiul tușa covorului, motiv pentru care a fost depunctată cu 0.1 (o zecime). Dar contestația Sabrinei nu a fost acceptată. Potrivit regulamentului, o gimnastă nu poate face contestație asupra execuției.
Psihologul Simona Grigore a analizat la Euronews România, în emisiunea Vocile care contează, situația gimnastelor.
Simona Grigore, psiholog sportiv: Ambele fete au trăit sentimente foarte profunde care pot duce chiar la tulburări de dispoziție sau la nivelul acesta, atât de înalt, chiar la episoade depresive pe care le pot încerca în viitorul apropiat. Însă, se poate dezvolta ceea ce în psihologie se numește rana de nedreptate și ele să își poată pierde încrederea în oameni, în autoritate. Dar în același timp, în funcție de resursele lor psihice, ele pot dezvolta și pot tinde către o performanță și mai bună decât ceea ce au demonstrat până acum.
Deci, depinde foarte mult de susținerea pe care o au, pentru că asta este o resursă extrem de importantă. Am văzut că au parte de susținere de la personalități foarte importante din lumea sportului și pentru moment poate că și-au pierdut speranța, dar fiecare persoană are un răspuns neural diferit la dezamăgire și chiar dacă se pot crea așteptări cum că urmează și alte dezamăgiri, totuși se pot crea și speranțe, pentru că ele vor să demonstreze mai mult decât au arătat până acum, în funcție de resursele psihice ale fiecărei sportive”, a precizat aceasta, la Euronews România.
Se poate pregăti un sportiv de performanță pentru asemenea momente de dezamăgire?
Simona Grigore, psiholog sportiv: În mod obișnuit nu prea există o asemenea pregătire pentru că nu se întâmplă atât de des și cred că nimeni dintre noi nu se aștepta la o astfel de situație. Într-adevăr, au existat precedente, numai că, exact cum spuneam și mai devreme, nu atât de des și atunci, mai ales la vârsta pe care o au fetele, și inocența pe care am văzut-o, nu cred că este cazul să se pregătească pentru asta. Cred că acum este important să poată dezvolta sentimente de toleranță la frustrare, în continuare, și să poată să aibă susținere și sprijin de la persoanele importante pentru fiecare dintre cele două, Ana și Sabrina”.