Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNL încearcă formarea unui pol de dreapta. Ce impedimente există în această strategie

Încercarea PNL de a forma un pol politic de dreapta înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare riscă să fie sortită eșecului. Majoritatea partidelor vizate percep demersul lui Nicolae Ciucă drept unul de imagine. Adică o strategie menită inducă publicului impresia unei distanțări față de PSD și, astfel, să crească procentele viitorului prezidențiabil.

Reunificarea dreptei, anunțată de PNL drept o necesitate

USR, PMP și Forța Dreptei amenință cu boicotarea discuțiilor dacă PNL nu iese de la guvernare. Între timp au propriile planuri de fuziune și de colaborare.

Anunțată de conducerea PNL drept o necesitate, tema reunificării dreptei în an electoral nu are efectul scontat. Conducerea PNL a mizat pe scorul descurajator obținut de fosta Alianță Dreapta Unită la alegerile din 9 iunie, pentru a atrage partidele fondatoare, cu promisiunea unor locuri eligibile pe lista sa de candidați pentru parlamentare. Singurul politician care a intrat până acum în biroul lui Nicolae Ciucă, pentru a discuta acest subiect, a fost o ex-deputată USR.

Cosette Chichirău, președintele partidului Curaj: "Nu există acum detalii despre structura parlamentară sau candidaturi la prezidențiale. Este doar o discuție preliminară. Domnul Ciucă s-a arătat deschis să scoată PSD de la guvernare anul viitor. Adică să guverneze doar cu dreapta."

Restul partidelor de dreapta nu se grăbesc. Liderii lor spun că nu au încredere în bunele intenții liberale și că au senzația că PNL și PSD au intrat într-un fel de relație deschisă înainte de alegerile de final de an, doar pentru a-și maximiza scorul electoral. În consecință, cer dovezi de bună credință.

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR: "E destul de evident că ce face PNL-ul este un teatru, pentru că sunt la guvernare împreună cu PSD. Au și declarat că ei iși doresc că continue alianța, în numele stabilității, dar ce își doresc acum este să evite cât mai tare prăbușirea electorală care este iminentă. Electoratul de dreapta nu agreează PSD-ul, conducerea PNL-ului vrea în continuare cu PSD-ul și atunci ei de fapt sunt puși într-o situație în care trebuie să zică că nu vor cu PSD-ul și că ar vrea cu noi. Dar să fie în continuare cu cu PSD."

Eugen Tomac, președintele PMP: "Nu poți fi la prânz la masă cu PSD-ul și seara în opoziție cu ei. PNL-ul, pentru a fi credibil că vrea voturile dreptei, trebuie să facă două lucruri elementare: să se despartă de PSD și să spună ceea ce nu a făcut bine Klaus Iohannis, pentru că românii sunt dezamăgiți de inactivitate a președintelui României".

Posibilă fuziune PMP - Forța Dreptei

În paralel, PMP și Forța Dreptei se află în negocieri pentru o posibilă fuziune, pentru a merge împreună la prezidențiale și parlamentare, susțin surse politice. După eșecul de la recentele alegeri, noua conducere USR este însă reticentă în privința participării la un nou experiment electoral. Motiv pentru Ludovic Orban să-și lase toate opțiunile pe masă. Inclusiv pentru discuții cu foștii colegi din PNL. Nu fără condiții.

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei: "Am stabilit că ne vom întâlni. O să vedem când ne vom vedea exact, care sunt intențiile. Trebuie să văd că există o voință clară de a rupe această alianță toxică. Oricând suntem pregătiți, 15 parlamentari, să susținem o moțiune de cenzură pentru a duce la căderea guvernului condus de președintele PSD Ciolacu".

  • Condiția pusă PNL - susținerea unei moțiuni de cenzură anti-Ciolacu.

În tabăra partenerilor de guvernare, reînvierea scenariului polului dreptei provoacă ridicări din sprâncene.

Paul Stănescu, secretarul general PSD: "E o campanie electorală a domnului Ciucă. Sigur că nu ne-a căzut bine. În momentul în care suntem în coaliţie şi spui deja că vrei să ai o guvernare de dreapta, care a fost o nenorocire în ţara asta…"

Nicolae Ciucă are nevoie de cel puțin două milioane de voturi din cele 2,5 obținute de PNL la locale pentru a ajunge în turul doi al prezidențialelor. Deocamdată îi lipsesc jumătate de million de voturi, susțin surse din PNL.

Dacă strategia polului dreptei nu va atrage sprijinul celorlalte partide de dreapta, conducerea din Modrogan va miza pe anunțarea, în septembrie, a unui tandem liberal președinte-premier. Și va încerca să obțină inclusiv susținerea publică a primarului Capitalei, Nicușor Dan, curtat asiduu în prezent de către liderul USR Elena Lasconi, candidată și ea pentru Cotroceni, conform surselor Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE