Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inundațiile din județul Galați, cu repetiție: „Apele Române nu au suficienți specialiști care să facă expertiza în mod repetat la acele baraje”

Localitățile din județul Galați unde au fost din nou inundații catastrofale fac parte dintr-o zonă cu risc ridicat, cunoscută specialiștilor. În direct la Euronews România, profesorul Radu Drobot, de la Facultatea de Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcții București, a explicat care sunt cauzele de sistem care au dus la repetarea acestor tragedii și cât costă soluțiile pentru a evita în viitor inundațiile în județul Galați.

Inundații în județul Galați. Expert: Plătim efectul neglijenței / Costurile amenajărilor necesare în zonă depășește 19 milioane de euro

Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Drobot, Facultatea de Hidrotehnică: „Din punct de vedere al pagubelor, în final vorbind, pagube economice, sociale sau de mediu, România este pe locul patru în Europa. Dacă ne referim la marile viituri relativ recente, deci cele din 2005 și 2010, pagubele însumate în cele două au depășit 2,5 miliarde euro, iar pagubele anuale din inundații, pagubele medii anuale, sunt de circa 140 de milioane de euro.

După 1990, din motive pe care le știm cu toții, lucrările hidrotehnice au stagnat, pur și simplu au intrat în conservare sau au fost abandonate. Într-un fel, plătim efectul acestei neglijențe sau acestei delăsări de după 1990. Apele Române nu au suficienți specialiști care să facă expertiza în mod repetat la aceste baraje. A scăzut atractivitatea pentru acest domeniu și avem situații în care avem 10, 15, 20 de intrări. Deci, acesta este numărul de studenți cu care pornim o specializare, total insuficient”, a precizat acesta, la Euronews România.

Soluții există, a mai spus profesorul, însă este nevoie de bani.

Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Drobot, Facultatea de Hidrotehnică: „O variantă cu o acumulare nepermanentă în amonte de Pechea, o variantă cu relocarea digurilor și cu inundarea albiei majore, dar în amonte de localități și cu supraînălțarea digurilor în localități și o variantă combinată. Există soluții, dar e nevoie de bani și ca să vă dau și o valoare. Pagubele evitate, deci, prin astfel de măsuri, ar fi de circa 17 milioane de euro. Costul lucrărilor este ușor mai mare, depășește 19 milioane de euro, la care se adaugă după aceea cheltuieli de mentenanță”, a mai precizat acesta, într-o intervenție în direct la Euronews. În an electoral, mobilizarea politicienilor în fața dezastrelor devine tot mai vizibilă, iar acest tip de implicare poate avea multiple fațete. Remus Ștefureac, analist politic, a precizat la Euronews că deși prezența liderilor este necesară pentru a mobiliza autoritățile locale, această activitate nu trebuie să fie doar un prilej de campanie electorală. Singurele măsuri luate până acum la nivel legislativ vizează atenuarea efectelor inundațiilor, nu prevenirea lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE