Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interviu. Artistul care dă viață picturilor celebre: Andrey Zakirzyanov

Andrey Zakirzyanov, un artist nonconformist stabilit la Praga, dă viață picturilor celebre. El a reușit să atragă atenția iubitorilor de artă din întreaga lume datorită proiectului său animat 3D, Vincent van Gogh. Zakirzyanov a oferit un interviu exclusiv pentru Euronews România în care vorbește, printre altele, despre colaborarea cu UNESCO, dar și despre cât de importantă este inteligența artificială în domeniul său.

Sunt tablouri care stau pe loc în mintea ta mult timp după ce le vezi și unele care te mișcă cu totul în doar câteva secunde.

O noapte înstelată.

Ramurile unui migdal înflorit.

Sau galbenul unor flori ale soarelui puse în apă.

Terasa unei cafenele la lăsarea serii – cu mult violet, verde și albastru, cum le vedea van Gogh.

Van Gogh, cel care spunea că și-a pierdut mințile după ce și-a pus prea mult suflet în artă.

O artă pe care acum o pune în mișcare, prin tehnici 3D, și Andrey Zakirzyanov - designer și profesor, născut în Simferopol, Crimeea - RSS Ucraineană, în 1969. „Anul când americanii au pășit pe Lună. Da, sunt atât de bătrân”, cum îi place lui să glumească.

Are, deci, 55 de ani. Și multă activitate artistică în spate.

Andrey animă într-un fel aparte tablouri ale pictorilor celebri, fiind remarcat inclusiv de UNESCO. O experiență imersivă fermecătoare, o numesc unii. O metodă modernă de a face artă din alta, ar spune alții.

„Van Gogh ar fi mândru să vadă că lucrările lui iau viață astfel”, a scris cineva pe Instagram într-un comentariu, presupunând că pictorul olandez și-ar fi plecat urechea la așa ceva...

Și uite cum terasa lui van Gogh nu mai e statică.

În timp ce unii sorb din cești, pe aleea de lângă mesele lor trecătorii încep să danseze.

Interviu - Andrey Zakirzyanov: „Ideea asta, de a face ceva din nimic”

„Cum m-am îndrăgostit de artă? E tricky întrebarea. Bucurându-mă de procesul în sine și de rezultatele pe care le aduce, bănuiesc. Ideea asta, de a crea ceva din nimic. Simplu ca bună ziua”.

Cum se întâmplă magia?

Andrey Zakirzyanov, artist: „Primele tablouri animate le-am făcut acum 20 de ani - unele renascentiste, mai ales Bosch și Bruegel. La un moment dat, am primit o comandă să fac un videoclip muzical, în cel mai simplu și ieftin mod cu putință. O animație 2D - foarte copilăroasă, de altfel. Însă principala mea preocupare pe atunci, ca și acum - cu picturile lui van Gogh - era să păstrez animațiile cât mai aproape de cele originale. Să păstrez toate detaliile, texturile, siluetele, compoziția și așa mai departe, pentru că toate aceste elemente se combină între ele într-un mod cu adevărat armonios, iar rezultatul este magie pură. Deci, cred că magia este unul dintre motivele pentru care animațiile cu picturile lui Vincent van Gogh pe care eu le-am făcut au devenit virale la nivel mondial în mod organic. Și aici vreau să-mi exprim recunoștința față de Muzeul van Gogh pentru că a postat clipurile pe platformele sale sociale și să le mulțumesc tuturor celor care au dat like și share. Văd în comentarii că oamenii au pielea de găină, că plâng sau chiar nu pot exprima deloc ceea ce simt, ceea ce e foarte greu de realizat în clipuri video de 30 - 60 de secunde. Iar eu mă bucur că am reușit asta”.

Andrey Zakirzyanov, artist: „Inițial, proiectul van Gogh a fost comandat de un client pentru o expoziție imersivă cu proiecții 360, am animat manual aproape toate picturile lui van Gogh folosind tehnici tradiționale 3D, aproximativ o oră de conținut video brut. Din păcate, la final, clientul nu a mai avut bani să plătească, așa că acum încerc să promovez singur proiectul.

Din nefericire, în ciuda numeroaselor vizualizări de până acum, nimeni nu este interesat să îl achiziționeze pentru expoziții/filme/jocuri/VR/AR. Deocamdată, nu este clar ce se poate face cu animațiile lui van Gogh. Probabil că lumea așteaptă soluția magică generată de A.I. cu un click. Vom vedea. Și dacă tot vorbim despre inteligența artificială - asta e și cea mai frecventă întrebare -, iar răspunsul este - nu -, aplicațiile de inteligență artificială nu au fost implicate în crearea animațiilor cu operele lui van Gogh. În primul rând, nu exista așa ceva când eu am început și, în al doilea rând și cel mai important, ar fi fost o nouă artă generativă în stilul lui van Gogh, dar nu ar fi existat magia lui van Gogh, deci, din păcate, nu există A.I. pentru acest task special”.

Andrey Zakirzyanov: „Sunt pro inteligență artificială”

„Cred și sper că va fi posibil foarte curând, în ritmul în care evoluează inteligența artificială. Sunt pro inteligență artificială și văd posibilități și perspective uriașe de utilizare a unor astfel de instrumente pentru toate formele de artă, educație etc. E ca și cum toți oamenii au acum superputeri creative și asta e foarte, foarte bine. Și provocator, pentru că nu este vorba doar de o soluție magică generată de A.I. cu un click, trebuie să ai mai întâi idei și să faci eforturi pentru a realiza lucrurile. Dar recomand tuturor să încerce, ar putea fi foarte util mai ales pentru artiștii tradiționali. Eu am multe proiecte vechi de peste 20 de ani pe care nu aveam cum să le realizez din cauza costurilor și complexității, dar acum mă pot folosi atât de instrumente tradiționale, cât și de inteligența artificială. Plăcerea de a crea este aceeași, dar de două ori mai interesantă acum”.

Andrey Zakirzyanov: „Nu am un artist preferat. Van Gogh este unul dintre cei mai buni și îmi plac naivitatea, poezia și expresiile naturale din anumite lucrări ale lui, dar îi apreciez și pe Jan van Eyck, Bruegel, Rembrandt, Picasso sau Andrew Wyeth pentru particularitățile lor și pe mulți dintre artiștii contemporani, pe care îi consider apropiați și colegi de breaslă”, a mai adăugat Andrey, pentru Euronews România.

„Putinizarea” sistemului de învățământ

„În perioada 2000-2008, am predat design și animație pentru studenții din ultimul an ai Universității de Stat din Sankt Petersburg, îmi lipsește foarte mult asta, a trebuit să renunț din cauza putinizării sistemului de învățământ. În 2003, am început să lucrez și să experimentez animația grafică pe calculator”, a mai spus el, „și am creat inclusiv clipuri video satirice necomerciale anti-Putin”.

După anexarea ilegală a Crimeii, în 2014, Andrey a plecat din Rusia și a ajuns în Praga, unde se află și în prezent. Mai întâi, a lucrat ca grafician/designer/caricaturist, apoi a devenit freelancer, în dorința de a se dedica mai mult timp picturilor și proiectelor personale.

„După invazia rusă în Ucraina în 2022, am încetat să-mi mai pierd timpul cu satira politică, considerând-o inutilă la acel moment. De asemenea, în ultimii opt ani am lucrat la două mari documentare, Cries from Syria și Francesco, precum și la numeroase alte proiecte”, a mai spus Andrey.

Iar încheierea i-am lăsat-o tot lui.

 „Odată, unul dintre studenții mei m-a întrebat:

- Ce este ARTA? Cum poți să spui că asta este ARTĂ și asta nu este?

- Atunci când privești un tablou, urmărești un film, citești o carte, asculți o melodie și așa mai departe și ai două sentimente opuse în același timp, că această operă de artă este frumoasă și urâtă la modul absolut, în egală măsură, acea operă ESTE ARTĂ”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE