Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inima creată la Iași, pregătită pentru teste. Cea mai mică inimă artificială din lume a fost premiată în japonia

Inima artificială creată de studenții și cercetătorii de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași ar putea fi testată peste doi ani, in primă fază, pe animale.

Întoarsă din Japonia, unde a obținut premiul pentru cel mai avansat design pentru o inimă artificială pediatrică, echipa MAVIS de la Iași are cele mai mari șanse ca proiectul să se implementeze. Bugetul estimat pentru o astfel de testare se ridică la trei milioane de euro.

Cea mai mică inimă artificială din lume are 4,5 centimetri înălțime și un diametru de 5 centimetri, dar este suficient de mare încât să pompeze sânge.

A fost creată la Iași și a uimit juriul din Japonia, unde zece echipe din țări precum Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda, Suedia, Marea Britanie și-au prezentat creațiile.

”Am avut două modele: unul pediatric și unul de adult. Am avut aceste dispozitive, erau funcționale și am îndeplinit toate cerințele concursului: de durabilitate, compatibilitate, implantabilitate și evitarea efectelor secundare.”, a declarat, Ana Bunduc - bioinginer.

Rezultatul vine ca urmare a sutelor de ore de muncă și analize ale celor 38 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași coordonați de Alexandru Pleșoianu.

”În Japonia a fost o competiție de nivel foarte înalt. Cele mai bune echipe studențești din lume au fost prezente acolo. Am câștigat și anul acesta premiul pentru cel mai avansat design, ceea ce ne pune pe un loc onorant ca universitate. Noi suntem cei mai avansați. Cele mai mari șanse să se implementeze le are proiectul nostru”, a declarat Alexandru Pleşoianu, coordonatorul echipei MAVIS.

Fără fire scoase prin piele, si cu informațiile despre funcționarea dispozitivului la un buton distanță cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul mobil.

Cu aceste caracteristici echipa de la Iași s-a diferențiat de restul. Iar proiectul nu se oprește aici. Studenții doresc să salveze vieți în viitor. Pentru început e nevoie de testări.

Fondurile necesare pentru testarea pe animale vor fi obținute printr-o aplicație de tip grant. Pentru testarea pe om costurile se ridică la sute de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE