Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul centru de transplant hepatic pediatric din România. 10 copii din țară, pe lista de așteptare

La Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” s-a amenajat primul centru de transplant hepatic pediatric din România. Centrul va funcționa în colaborare cu medicii de la Spitalul Fundeni. Zece copii din întreaga țară sunt acum pe lista de așteptare pentru un transplant. Primul copil evaluat în vederea transplantului are nouă ani și locuiește în Oradea. Deocamdată, medicii nu știu când va fi operat.

Operațiile de transplant pentru copii vor fi făcute de o echipă mixtă

Investitiile pentru dotările sălii de operaţie, de terapie intensivă și laboratorului de anatomie patologică au fost de circa 10 milioane de lei. Operațiile de transplant pentru copii vor fi făcute de o echipă mixtă, formată din medici de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, asistați de cei de la Institutul Clinic Fundeni, până când echipa de cadre medicale pediatrice va avea destulă experientă pentru a opera pe cont propriu. Până acum, copiii cu probleme grave la ficat erau operați la Spitalul Fundeni sau în străinătate.

Vlad Braşoveanu, medic: „Va fi o colaborare între Spitalul Fundeni şi Spitalul „Grigore Alexandrescu”, în sensul că adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul, transplantul propriu-zis, se va face la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Avem o experiență suficient de mare. Avem peste 50 de copii transplantați.”

Un băiețel de nouă ani și 10 luni din Oradea ar putea fi primul pacient care ar putea trece printr-un transplant la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Băiețelul s-a născut cu o gravă problemă hepatică și în ultimul an a fost internat de 100 de ori. Analizele preliminare arată că mama ar fi compatibilă, însă urmează și alte investigații în vederea transplantului.

Cazurile complicate și cele urgente vor fi trimise în străinătate

Laura Bălănescu, medic: „Există un pacient care are o boală metabolică foarte rară și care, în momentul de față, are nouă ani. Noi am încercat să îl susținem până la această vârstă, el este cu encefalopatie și cu insuficiență hepatică și așteaptă de ceva vreme transplantul hepatic.”

Există trei tipuri de transplant: transplant hepatic, de la donatori în moarte cerebrală, transplant split, adică ficatul poate fi împărțit în două, pentru doi pacienți, și a treia procedură este transplantul hepatic, de la donator viu, compatibil. Cazurile complicate și cele urgente, care nu pot fi operate la timp în România, vor fi trimise, în continuare, în străinătate. Costul unei astfel de operații este de peste 100.000 de euro și este suportată de stat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE