Cercetătorii australieni au găsit o soluție pentru a crește șansele de reușită ale transplantului de inimă. „Cutia magică”, așa cum o numesc ei, este un dispozitiv în care este păstrată inima care urmează să fie transplantată. Acesta asigură circulația caldă a sângelui în inimă și îi permite să bată în afara trupului uman. Dispozitivul este folosit cu succes în Australia.
Spre deosebire de cazurile în care organul provine de la un pacient aflat în moarte cerebrală, transplanturile în cazul inimii care a încetat să mai bată în trupul donatorului au șanse mai mici de reușită.
Medicii au căutat soluții pentru a încerca să salveze tot mai multe vieți
Medicii au căutat soluții pentru a încerca să salveze tot mai multe vieți. Dispozitivul le permite medicilor să facă și analizele necesare pentru a stabili dacă inima îndeplinește condițiile pentru transplant.
Unul dintre beneficiari unui transplant povestește cum medicii i-au salvat viața.
Ross Tripodi, beneficiar transplant: „Partea fizică a corpului meu, nivelul de energie, puteam vedea mai bine, puteam mirosi mai bine, apa avea un gust diferit. Știi, gustul revine. Totul a fost absolut uimitor.”
Yashutosh Joshi, cardiolog spitalul St. Vincent din Sydney: „Provocarea în cazul donării după moartea circulatorie (când inima încetează să mai bată n.red) este că nu știi ce leziuni a suferit inima în timp ce s-a oprit, așa că trebuie să existe o modalitate de a evalua dacă această inimă este viabilă pentru transplant, iar această tehnologie ne permite să facem acest lucru și, în esență, asta este ceea ce am implementat din 2014 și a făcut o mare diferență în programul nostru de transplant, în sensul că am reușit să creștem numărul de transplanturi de inimă pe care am putut să le facem.”
Asigură circulația sângelui cald oxigenat prin arterele coronare
Aceste sisteme de păstrare a organelor asigură circulația sângelui cald oxigenat prin arterele coronare.
Yashutosh Joshi, cardiolog spitalul St. Vincent din Sydney: „Acest dispozitiv utilizează perfuzia normotermică (reproduce circulația în inimă), în sensul că este, în esență, caldă. În loc să punem o inima într-o cutie de gheață, o punem într-un mediu în care recirculăm sânge cald oxigenat în inimă. Acest sânge cald și oxigenat permite reanimarea inimii. Permite inimii să bată și apoi o putem evalua vizual, îi putem face niște analize de sânge și apoi, în timp ce se află în acel aparat, putem vedea dacă este utilizabilă sau nu.”
La nivel global, o treime dintre decesele considerate premature sunt cauzate de boli cardiovasculare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Datorită dispozitivului, lista de așteptare pentru un transplant de inimă a scăzut semnificativ în Australia, în ultimii ani.