Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incursiunea ucraineană în Rusia - ce se știe până acum despre cea mai amplă operațiune a Ucrainei de la începutul războiului

Trupele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk din Rusia de mai bine de o săptămână, în cea mai amplă incursiune a forțelor Kievului în războiul de 2 ani și jumătate. Avansul a arătat slăbiciuni semnificative în apărarea frontierei Rusiei și a stânjenit Kremlinul.

Când și unde a început incursiunea ucraineană

Atacul surpriză al trupelor ucrainene cu tancuri și alte vehicule blindate a început la 6 august și a venit din mai multe direcții în regiunea Kursk din Rusia. Deși Rusia a mai asistat la incursiuni pe teritoriul său în timpul războiului, raidul de la Kursk este remarcabil prin amploarea și viteza sa, prin implicarea raportată a unor brigăzi ucrainene întărite în luptă și prin perioada de timp în care acestea au rămas în interiorul Rusiei.

Potrivit analiștilor militari occidentali, sunt implicate până la 10.000 de trupe ucrainene. Este pentru prima dată când trupe străine au invadat și deținut teritoriul de când Germania nazistă a făcut acest lucru în al Doilea Război Mondial împotriva Uniunii Sovietice, relatează Associated Press.

Atacul din această lună a întâmpinat puțină rezistență la frontiera rusă. Deși regiunea Kursk a fost supusă atacurilor dronelor ucrainene, granița a fost relativ slab păzită, în principal de recruți slab pregătiți și de unități ale gărzii naționale. Mai mult de 120.000 de locuitori au fost evacuați, potrivit oficialilor ruși.

Ucraina și-a ascuns pregătirile pentru atac. De asemenea, nu și-a informat susținătorii, precum SUA sau Polonia, cu privire la planul său, potrivit liderilor din aceste țări. Oficialii americani nu au obiectat cu privire la utilizarea armelor donate de americani în regiunea Kursk.

Care este situația acum

Armata ucraineană susține că a avansat peste 1.000 de kilometri pătrați. Ucraina a declarat că trupele sale au luat prizonieri peste 100 de soldați ruși și au distrus un avion rusesc Su-34 folosit pentru a bombarda pozițiile și orașele ucrainene de pe linia frontului.

Ministerul rus al Apărării raportează ciocniri cu forțele ucrainene în apropierea unor așezări aflate la aproximativ 25 de kilometri (15 mile) de frontieră. Un comandant rus susține că luptele continuă în Sudzha, centrul administrativ al zonei de incursiune, la aproximativ 10 kilometri (6 mile) de frontieră.

Nu există nicio cifră a victimelor confirmată independent pentru niciuna dintre părți. Rusia a întârziat să trimită suficiente întăriri pentru a opri înaintarea ucraineană. Ea a lansat atacuri aeriene și cu rachete, precum și focuri de artilerie.

Care sunt obiectivele Ucrainei

Oficialii ucraineni afirmă că Ucraina dorește să stabilească o zonă tampon pentru a împiedica bombardarea teritoriului său din regiunea Kursk; președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina a fost bombardată de Rusia de peste 2.000 de ori din zonă în această vară.

Operațiunea ar putea avea, de asemenea, scopul de a distrage trupele ruse de la luptele din regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde Moscova avansează lent, dar constant.

Operațiunea demonstrează, de asemenea, rezistența hotărâtă a Ucrainei în fața unei armate ruse mult mai mari. Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, a sugerat că pătrunderea pe teritoriul rus ar putea consolida poziția Ucrainei în cadrul unor eventuale negocieri pentru a pune capăt războiului.

Care a fost reacția Rusiei

În Rusia pare să existe un puternic sentiment de șoc în legătură cu viteza și amploarea operațiunii Ucrainei, care a scos în evidență punctele slabe în ceea ce privește protecția țării și a spulberat versiunea Kremlinului potrivit căreia Rusia a fost în mare parte nevătămată de război.

Președintele Vladimir Putin a denunțat operațiunea ca fiind o „provocare la scară largă” și a organizat întâlniri televizate la nivel național cu înalți oficiali de securitate pentru a obține rapoarte privind operațiunea.

Rusia a realocat unele trupe la Kursk din regiunea de importanță strategică din apropierea celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, este puțin probabil ca Rusia să retragă unități de luptă întregi din estul Ucrainei, dar ar putea redirecționa trupe care erau destinate să consolideze liniile frontului din Donețk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE