Cea mai mare incursiune a Kievului peste granița cu Rusia de la începutul războiului este o metodă de presiune pentru a aduce Moscova la masa negocierilor, susține președintele Volodimir Zelenski. Este corect să distrugi teroriștii ruși acolo unde se află, de unde își lansează loviturile, a spus liderul de la Kiev în obișnuitul său discurs zilnic. A trecut deja o săptămână de când soldații Ucrainei au trecut granița în Rusia, care pare deocamdată incapabilă să oprească această acțiune militară.
Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, Rusia este atacată chiar pe teritoriul propriu. La ce poate duce această ofensivă ucraineană, chiar dacă este de mică amploare? Jurnalistul Euronews România, Cătălin Lența, a analizat această situație.
”Rusia probabil va prefera să treacă cu tăvălugul, după ce va fi terminat de evacuat populația”
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Dacă ne luăm după președintele Zelenski, ar urma să-l oblige pe Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor, dar de pe o poziție care să-i convină Ucrainei. Dacă ne luăm după declarația lui Putin, va duce la o baie de sânge, pentru că sunt trupe de elită ucrainene care operează în zona Kursk și în Belgorod. A recunoscut chiar Zelenski, șeful Armatei ucrainene a vorbit de militari bine instruiți și bine echipați. Dar ținând cont de faptul că dincolo de acestă regiune există un front de 1.000 km pătrați pe care Ucraina trebuie să reziste, n-aș putea spune că sunt zeci de mii de militari ucraineni acolo, la această incursiune în regiunea Kursk.
Rusia ezită să declare stare de război în zonă, ci doar alertă teroristă. Evacuează oameni. O ultimă știre spune că 200 de rezidenți din Kursk au ajuns la Moscova. Dar la un moment dat, Rusia va folosi mijloacele pe care le cunoaștem foarte bine, unde nu există drept umanitar, unde nu există reguli de război, convenții privind prizonierii de război și atunci probabil va prefera să treacă cu tăvălugul, după ce va fi terminat de evacuat populația, în așa fel încât să recucerească teritoriul ocupat, spune Rusia, de armata ucraineană, uitând că de fapt Rusia a luat cu forța și pe nedrept cam 16% din teritoriul ucrainean.
Ce ar trebui să obțină ucrainenii din această acțiune? Probabil o ușurare a poverii pe frontul din estul Ucrainei, pentru că acolo situație e destul de grea. E o localitate strategică, o rută de aprovizionare strategică pentru armata ucraineană, la Pokrovsk, iar rușii înaintează spre a tăia această cale de aprovizionare. Și se pare că Putin nu a căzut în această capcană, pentru că Rusia are suficiente mijloace în ceea ce privește soldații și armanentul să reziste.
În timp ce sperau, probabil, ucrainenii să ușureze povara din zona Harkov, să mai atragă forțe militare ale Rusiei spre Kursk și Belgorod, ei bine, Putin nu a mușcat momeala. A spus că forțele Rusiei vor continua ofensiva în est și însăși armata ucraineană recunoaște că sunt peste 50 de atacuri în fiecare zi ale rușilor, care fac câte un pas mic. Asta ne duce cu gândul la următoarea situație: nu e bine deloc pentru Ucraina pe frontul de est. Poate de aceea, SUA simt din nou nevoie să-și arate sprijinul. Doi senatori tocmai au fost să se întâlnească cu Zelenski, unul repubican și unul democrat, și au spus că vor propune o lege care se numește Stand by Ukraine, ceea ce înseamnă un sprijin militar, financiar, politic, internațional, de lungă durată, care să transceadă schimbarea de putere din SUA.
Cât de mult poate Zelenski să-i forțeze mâna lui Putin la masa negocierilor din noiembrie
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”La această a doua conferință (din noiembrie - n.r.), Rusia refuză din nou să participe, cum nu a venit nici la prima, spunând că va fi un elogiu adus lui Zelenski. În acest timp, Italia și Elveția fac demersuri pentru a organiza o nouă conferință la care să vină și Rusia. Trebuie să convingi China pentru a aduce Rusia la masa negocierilor, cunoscând prietenia dintre cele două țări, mai ales în condiții de război, când China a reușit să cumpere pe nimic materii prime din Rusia, transformând Rusia într-o sursă ieftină de aprovizionare. Vom vedea dacă această conferință se va ține și cu participarea Rusiei. Între timp americanii, la ordinul președintelui, au mai trimis o tură de ajutor militar.”