Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Financial Times: Rusia a pregătit marina, anterior invadării Ucrainei, pentru un atac nuclear în Europa. Orașe din România apar pe hartă

Rusia și-a pregătit forțele marine pentru un atac nuclear asupra Europei, potrivit unor documente secrete "scurse", consultate de publicația americană Financial Times, care precizează că le are din surse occidentale nedezvăluite.

Totul vine în contextul ultimelor evenimente din războiul cu Ucraina, mai ales după ce armata ucraineană a reușit să pătrundă aproape 1.000 de kilometri pătrați pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk. Rușii nu reușesc să-i alunge pe ucraineni de acolo, după o săptămână de la acea incursiune militară.

Rusia a pregătit marina pentru un atac nuclear în Europa

În documentele consultate de sursa citată apar hărți cu 32 de ținte din Europa de Vest, în special. Dar apar, printre locurile vizate, și Bucureștiul și Constanța, pe lângă Barrow-in-Furness, din Marea Britanie sau coasta de vest a Franței, zone extrem de importante din punct de vedere strategic.

Însă acele documente erau pregătite de foarte mult timp, dacă avem în vedere că ele au fost întocmite în perioada 2008 - 2014 și au fost studiate de ofițerii ruși de rang înalt.

Apare și o listă cu ținte specifice care ar urma să fie lovite cu rachete care pot transporta atât focoase convenționale, cât și arme nucleare tactice. Documentele arată că Rusia a anticipat un potențial conflict cu NATO și plănuia o serie de lovituri în Europa de Vest.

În acele înscrieri se menționează că armele nucleare tactice ar trebui folosite "în combinație cu alte mijloace de distrugere", pentru ca Rusia să-și poată atinge obiectivul și evidențiază avantajele utilizării loviturilor nucleare chiar în primele etape ale conflictului.

Analiștii care au studiat dosarele au remarcat că doctrina militară a Rusiei pare să favorizeze o utilizare timpurie a armelor nucleare tactice într-un scenariu de conflict, considerându-le astfel "instrumente potențiale câștigătoare a războiului".

În documente se precizează și modul în care navele de suprafață rusești "de manevrabilitate ridicată" trebuie să opereze în cazul transportului de focoase nucleare și cum anume trebuie să execute "lovituri rapide și preventive, dar și lovituri în masă cu rachete, din diferite direcții". Hărțile arată capacitatea Rusiei de a lovi întreg continentul european în momentul în care ar începe un conflict cu NATO.

Unii experți au avertizat că NATO nu are capacități suficiente de apărare

Unii experți, analiști și foștii oficiali au declarat, pentru sursa citată, că această capacitate a Rusiei de a lansa atacuri asupra Europei înseamnă că diferite ținte de pe continent ar fi în pericol de îndată ce armata rusă se va ciocni cu forțele NATO în țările din prima linie, precum statele baltice și Polonia. Pentru a avea succes, Rusia consideră că eventualele atacuri nucleare trebuie dublate și de cele convenționale.

"Conceptul lor de război este un război total", a spus Jeffrey Lewis, profesor la Institutul de Studii Internaționale Middlebury, din Monterey. El spune că rușii consideră armele nucleare tactice drept soluție pentru a câștiga războiul și că ele pot fi lansate atât cu rachete terestre, cât și de pe mare sau din aer. Aceste arme nucleare tactice au o putere mai mică decât armele nucleare strategice, dar sunt mult mai puternice decât armele convenționale.

În acele dosare se precizează cum sunt antrenate forțele ruse pentru a lovi o gamă largă de ținte, de la infrastructuri militare, la infrastructuri civile critice, cu potențiale consecințe devastatoare.

Experții discută de mult timp despre aceste planuri ale Rusiei, însă abia acum "s-au scurs" acele documente privind o potențială escaladare rapidă a conflictului și a utilizării capacităților nucleare.

După ce a început să invadeze Ucraina, Kremlinul a amenințat, în mod repetat, Occidentul, cu lovituri nucleare care ar urma să aibă loc atât în Ucraina, cât și în Occident. Amenințările nu s-au concretizat până acum, dar în prima parte a acestui an, Rusia a efectuat o serie de exerciții pentru o eventuală lovitură nucleară tactică.

În ultimul timp, unii experți au avertizat că NATO nu are capacități suficiente de apărare pentru a susține un asemenea conflict cu Rusia la scară largă.

"Perspectiva unui conflict care escaladează atât de repede spre lovituri nucleare este o amintire terifiantă a fragilității păcii în Europa. Aceste documente subliniază necesitatea urgentă de eforturi reînnoite în ceea ce înseamnă controlul armelor și neproliferarea nucleară", a precizat dr. Iain Overton, director executiv al AOAV, citat de Financial Times.

William Alberque, un fost oficial NATO, a subliniat "seriozitatea strategiei Rusiei", pe care a descris-o ca pe o metodă "de a insufla frica" și de a constrânge națiunile occidentale să se conformeze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE