Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul Ucrainei pe teritoriul rus continuă. Analist militar: ”E o umilință. Rusia este atacată și nu face față”

Kievul vrea să creeze o zonă tampon și coridoare pentru livrarea ajutoarelor pe teritoriul Rusiei. La mai bine de o săptămână de la începerea unei operațiuni militare, trupele ucrainene avansează în continuare în regiunea Kursk, pe mai multe direcții. Între timp, rușii sunt evacuați din mai multe orașe.

Atacul surpriză al militarilor ucraineni asupra teritoriului rus arată că ”Rusia este atacată și nu face față”, iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) încearcă să propage ideea că ”nu ucrainenii sunt ce care îi înving, cel puțin, pentru moment pe ruși, ci sunt NATO”, a explicat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, la Euronews România.

Analist: ”Kremlinul nu mai poate să prezinte acum Ucraina ca un stat care pierde încet în Donbas”

În direct la ”Euronews Acum”, analistul militar Sandu Valentin Mateiu a explicat că acțiunea militarilor ucraineni a depășit nivelul unei incursiuni.

”Această acțiune care a depășit nivelul unei incursiuni va fi judecată în funcție de rezultatele ei. Mă refer la faptul că după ce ucrainenii cuceresc o porțiune cât mai mare din Rusia vor consolida linia de apărare și apoi se vor retrage lent, căutând să provoace pierderi cât mai mari rușilor.

Sunt obiective militare. De exemplu îi obligă pe ruși să își disloce trupe aici, pentru că i-au prins fără rezervă strategică. Nu erau pregătiți pentru un asemenea atac, mai ales pe teritoriul lor.

Cred că efectul este mai ales la nivel politic, în sensul în care Kremlinul nu mai poate să prezinte acum Ucraina ca un stat care pierde încet în Donbas și nu poate câștiga.

Pe de altă parte, această acțiune este limitată. Ucraina a riscat rezerva strategică pentru acest atac și efectul va fi limitat. În final, ei se vor retrage. Este o problemă de săptămâni. Dar vor extrage un preț mare din partea rușilor”, a afirmat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, la Euronews România.

Comandantul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, despre incursiunea ucraineană în Rusia: Pentru Putin este o lovitură serioasă

”Pentru Vladimir Putin este o lovitură serioasă pentru că a căutat să prezinte acest război ca fiind o acțiune militară undeva departe, pe care Rusia o câștigă, indiferent că în trei zile sau în trei ani.

Realitate arată că războiul a ajuns pe teritoriul Rusiei și asta încearcă ucrainenii să demonstreze, nu numai prin acțiunile militare, ci și prin ce fac în spatele frontului - ajutarea populației. O administrație militară, foarte multă propagandă. Acele imagini cu steagul rusesc aruncat de pe teritoriul Rusiei, în Kursk.

Cred că la Kremlin se pune problema că războiul a ajuns la noi și ce facem. De asemenea, răspunsul militar a fost extrem de lent și s-a văzut că se minte.

Generalul Gherasimov vorbea despre 1.000 de militari ucraineni care au și fost respinși peste frontieră. Ori acum vorbim despre patru sau șase brigăzi ucrainene, 6.000 - 10.000 de oameni care încă nu au fost opriți. E adevărat. Deja viteza de înaintare e din ce în ce mai redusă și nu cred că ucrainenii vor ajunge la magistrala E38, aceea care trece prin Kursk”, a mai menționat analistul militar.

Analist: Ucrainenii au schimbat modul de război de uzură impus de ruși

”Ucrainenii au demonstrat că Armata rusă nu poate face manevra și nu se pot apăra în fața manevrei. Ucrainenii au schimbat modul de război pe care-l impuneau rușii, cel de uzură, în care raportul de trupe și disponibilitatea unei părți de a risipi soldații - partea rusă - dădea câștigătoare Rusia, cu o viteză mică de înaintare.

Ucrainenii au schimbat și au demonstrat că și în condițiile în care nu au superioritate aeriană pot face manevra, fie și pentru o perioadă scurtă.

Rușii nu au avut rezervă strategică. O armată care se lăuda că are 550.000 de oameni pe front - se vorbea chiar și până la 700.000 - este pusă în dificultate de o incursiune care a început cu o mie de oameni”, a mai spus Mateiu.

”Aici este cuiul lui Pepelea. Kremlinului îi este frică”

De asemenea, Sandu Valentin Mateiu a evidențiat că unitățile de grăniceri din subordinea FSB ”nu au răspuns adecvat” pentru a respinge atacul ucrainean.

”Multe au militari în termen și aici este cuiul lui Pepelea. Kremlinului îi este frică de acea armată nevăzută a mamelor și de aceea s-a evitat trimiterea militarilor în termen pe front. De asemenea, am avut o paralizie a lanțului de comandă și control. Pur și simplu nu s-a răspuns la timp.

Ba mai mult, Kremlinul a făcut o greșeală de proporții, în sensul în care a decretat această acțiune una antiteroristă. Asta înseamnă că cei de la FSB vor fi responsabili”, a mai menționat comandorul în rezervă.

Rușii vor încerca să dea vina pe NATO pentru atac: Este necesar pentru a se putea să se treacă peste această umilință

”Foarte probabil FSB a preluat problema și foarte probabil vor accentua această idee că nu ucrainenii sunt ce care îi înving, cel puțin, pentru moment pe ruși, ci sunt NATO

Este o dezvoltare. E o concretizare a narativului mare că Rusia se luptă cu NATO, nu cu Ucraina. Dar în realitate nicio țară NATO nu riscă un soldat. Asta este teama și a Rusiei și a NATO, să nu înceapă un război direct.

De aceea, nici nu se pune problema să fie un militar NATO acolo. FSB-ul va dezvolta acest narativ. Este necesar pentru a se putea să se treacă peste această umilință. Asta este realitatea. Rusia este atacată și nu face față”, a mai punctat Mateiu.

Totodată, analistul militar a evidențiat că incursiunea militară ucraineană pe teritoriul Rusiei este doar un succes temporar pentru a putea obține avantaje de altă natură.

”Nu cred că ucrainenii își vor risca trupele pentru a ține cu dinții de acest teritoriu, ci mai degrabă vor încerca să extragă un avantaj militar - pierderi mari pentru ruși - și un avantaj politic, faptul că Rusia nu își poate apăra teritoriul. Pentru moment, ucrainenii au răsturnat pur și simplu situația.

Dacă ne amintim că Putin spunea că e dispus la negocieri, în fond, negocieri de predare a Ucrainei, spunea de realitățile actuale, păstrarea teritoriilor ucrainene capturate. Ori acum această formulă nu mai poate fi folosită, cel puțin temporar.

În final, ucrainenii nu își pot permite. Să nu uităm că acțiunea este riscantă. Și-au riscat rezervele pe care le au pentru această operațiune”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE