Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina susține că ar controla peste 1.100 de km pătrați din teritoriul Rusiei. Reacția Moscovei

Ucraina ar controla acum aproximativ 1.150 de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse, susține șeful armatei Kievului. Informația, care nu poate fi confirmată din surse independente, a venit în timpul raportului pe care acesta îl prezintă zilnic liderilor Ucrainei. De la Moscova, ministrul rus al Apărării spune că Rusia are un plan pentru a asigura securitatea regiunilor de graniță unde a fost declarată stare de urgență la nivel federal.

Șeful Armatei ucrainene spune că soldații săi care luptă acum în Rusia controlează nu mai puțin de 82 de localități și că nu au de gând să se oprească. Și chiar dacă Ucraina nu are de gând să păstreze controlul teritoriilor ocupate în Rusia, a înființat un birou militar în regiunea Kursk. Acesta trebuie să mențină legea și ordinea în zona acum sub control ucrainean și să aibă grijă ca populației să nu îi lipsească nimic, spune Oleksandr Sîrskîi.

Oleksandr Sîrskîi, comandantul Armatei ucrainene: ”Căutarea și eliminarea inamicului în Sudja și în alte trei așezări a fost finalizată. Pentru a menține legea și ordinea și a asigura nevoile prioritare ale populației, a fost creat un birou de comandant militar în teritoriile controlate din regiunea Kursk. De la începutul zilei, trupele noastre au avansat de la 500 de metri la 1,5 kilometri în anumite direcții, au respins trei contraatacuri inamice și continuă să desfășoare operațiuni ofensive”.

Zeci de mii de ruși, evacuați din regiunile Kursk și Belgorod

Atacul surpriză al ucrainenilor în regiunea Kursk, care a început pe 6 august, a zguduit Kremlinul. Operațiunea îndrăzneață, despre care nu par a fi știut nimic nici măcar aliații Kievului, este cel mai mare atac asupra Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. În fața ofensivei, Rusia a început evacuarea și a declarat stare de urgență, fără însă a-i respinge peste graniță pe militarii Ucrainei.

Andre Belousov, ministrul rus al Apărării: ”Vorbim, în primul rând, despre creșterea eficienței sistemului de comandă și control al trupelor și cooperarea cu alte agenții de aplicare a legii și administrația regiunii Belgorod, despre identificarea oficialilor responsabili pentru alocarea forțelor suplimentare și mijloacele care vor fi trimise pentru îndeplinirea sarcinilor de bază. Voi monitoriza personal implementarea planului”.

Până acum, autoritățile ruse au evacuat aproximativ 132.000 de persoane din regiunile Kursk și Belgorod și au planuri de a evacua alte 59.000. Declararea stării de urgență ar putea însemna că oficialii cred că situația se înrăutățește. Deocamdată, Moscova se gândește să îi despăgubească pe rușii care suferă din cauza războiului. Cine își pierde casa ar putea primi echivalentul a o mie șapte sute de dolari, iar cei răniți 6.600 de dolari, bineînțeles în ruble.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE