Vacanța e motiv de bucurie pentru elevi, dar o corvoadă financiară pentru părinți. Mai ales dacă nu au bunici care să aibă gijă de copii. Mamele caută mereu soluții, își iau liber de la serviciu sau îi lasă pe cei mici la afterschool.
Ieșitul în parc nu mai este o opțiune
Cei aproximativ trei milioane de elevi din România au nu mai puțin de cinci mini-vacanțe în timpul acestui an școlar. O bucurie pentru ei, dar nu și pentru părinții care nu au cum să-și ia liber de la serviciu ca să-i supravegheze. Soluții sunt, dar acestea costă.
Din păcate, parcurile, care erau cândva destinația gratuită cea mai la îndemână pentru copii în vacanță, sunt acum ocolite de părinți.
Ana Măiță, președinte Asociația Mame Pentru Mame: „Primăria Capitalei nu a mai investit în menținerea parcurilor și locurilor de joacă, sunt periculoase, sunt închise, deci opțiune gratuită a căzut din start.”
Cât cheltuiesc părinții
Întrebată care ar fi bugetul unui părinte într-o vacanță de o săptămână, Ana Măiță crede că, dacă părintele are venituri bune, v-a cheltui undeva între 400 și 500 de lei.
Sânziana Ciurez, mamă: „Fetița mea cea mică este la bunici, iar puștiul de clasa a VII-a preferă să stea singur acasă, dar putem face asta doar o zi sau maxim două, așa că am găsit alți părnți care și-au rupt din această săptămână aglomerată o zi-două pentru a face alte activități cu ei. Pentru a-i asigura diverse activități, ne-ar trebui cel puțin 100 de lei pe zi.”
O altă soluție pentru părinți mai este să trimită copiii la afterschool, însă găsesc mai greu un loc acum pentru perioadele vacanțelor.
În medie, prețul lunar la un afterschool din București, spre exemplu, este de aproximativ 1.000 de lei per copil, la care se adaugă, în medie, încă 20 de lei pe zi pentru masă. Există și afterschooluri unde taxa lunară e de aproximativ 1.400 de lei, dar nu se mai adaugă la preț și masa de prânz.
Elevii revin la școală luni, 31 octombrie și intră din nou în vacanță de sărbători, pe 23 decembrie.