Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școală modulară, în stil norvegian, la Iași. Ea poate fi mutată și în alte locuri și e prima de acest fel din România

Mai este o lună până când elevii se intorc în bănci și multe școli sunt în șantier. La Iași, de exemplu, se construiește o școală modulară in stil norvegian. Este soluția cerută de părinți, profesori și elevi, pe care autoritățile o pun în aplicare.

Asta după ce școala în care invațau aproape o mie de elevi a fost închisă de urgență, din cauza riscului seismic ridicat. În paralel, se lucrează la reabilitarea școlii care funcționează într-o clădire monument istoric.

Școală modulară, în stil norvegian, la Iaș

Se lucrează de zor în curtea Colegiului Pedagogic "Vasile Lupu", din Iași. În februarie 2023, clădirea a fost evacută de urgență pentru că reprezenta un pericol pentru elevi. Acum, în curte, se construiește o școală nouă modulară.

Carmen Ciocan, jurnalist Euronews: "În total, aici vor fi amplasate 161 de containere, care vor fi montate pe două nivele. Vor fi 33 de săli de clasă, două laboratoare de informatică, o sală de sport, șase grupuri sanitare și cancelarie."

Adriana Robu, directorul adjunct al Colegiului Pedagogic "Vasile Lupu": "În România, se pare că nu mai este o școală de acest tip. Este un sistem norvegian acest tip de modul, de panou, cu un perete special ignifugat și izolat. Suntem primii în acest sens."

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: "Să spunem, un experiment, pentru că este prima școală modulară mobilă, aș putea spune. Ea va fi mutată și pe alte locații. Recunosc că nu sunt adeptul sută la sută al acestei soluții, dar, în cele din urmă, am reușit să împăcăm și solicitarea profesorilor și a elevilor și mai ales a părinților. Și cred că am făcut bine, în cele din urmă și cred ca va fi in experiment reușit pe care îl voi continua."

În paralel, va fi reabilitată și școala închisă, monument istoric, vechi de peste 130 de ani. Lucrările de consolidare și reabilitare se ridică la peste 162 de milioane de lei și sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Carmen Ciocan, jurnalist Euronews: "În interior s-a dat la o parte toată tencuiala pentru a vedea dacă sunt și alte probleme și se lucrează la fundație. E un proces de durată pentru că vorbim despre rezistența clădiri și se va lucra la acest lucru cel puțin opt luni de zile. Zilnic, pe șantierul clădirii monument istoric lucrează, în medie, 70 de muncitori. Vorbim de o suprafață de peste 15 mii de metri pătrați, iar cea mai afectată parte este aceasta, aripa de est a clădirii. În 2008 s-au început lucrări de reabilitare, însă acestea au fost abandonate în 2009."

Școala modulară a costat 5 milioane de lei și va fi terminată, cel mai probabil, la sfârșitul lunii octombrie.

Adriana Robu, directorul adjunct al Colegiului Pedagogic "Vasile Lupu": "Sigur că noi ne-am fi dorit să începem anul scolar, la 9 septembrie, aici, în clădirea nouă, dar, cum vă spuneam, au fost multe etape, multe proceduri de licitație, perioade care trebuiau lasate pentru termenele de contestare."

Până atunci, elevii vor învăța după amiaza în clădirea unui liceu din Iași, așa cum au procedat și anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE