Seceta adusă în sudul Italiei de schimbările climatice nu îi afectează pe turiști, autoritățile având grijă ca aceștia să nu simtă lipsa apei în regiune. Sicilienii se descurcă atât de bine cu problemele aduse de secetă încât turiștii nu le observă, dar un an cu și mai puține ploi ar putea schimba acest lucru.
Lacurile sunt uscate și câmpurile sunt pârjolite de căldură în Sicilia, dar turiștii au în continuare parte de apă la discreție, în ciuda restricțiilor locale. După un an aproape complet lipsit de ploaie pe insula italiană, fântânile din parcul arheologic din Agrigento încă au apă, iar piscinele din hoteluri sunt pline.
Andrea Patrizio, proprietar de hotel: ”Clienții noștri nu simt lipsa apei, în timp ce pentru noi este un efort organizațional să găsim apă, deoarece trebuie să sunăm în mod constant la compania locală de apă și pe șoferii cisternelor pentru a stabili aprovizionarea. Dar nu avem nicio problemă cu apa.”
Majoritatea locuitorilor au rezervoare în care pot aduna cel puțin o mie de litri de apă. Așa că acoperișurile sunt presărate cu rezervoare mari de plastic și la fel de multe sunt subterane, în grădini și subsoluri. Acum, autoritatea locală a bazinelor de apă a raționalizat strict apa pentru aproape un milion de locuitori.
Nuccio Navarra, locuitor din Agrigento: ”Raționalizarea apei este foarte strictă durează chiar și 15-20 de zile. Și când vine apa, presiunea este scăzută, iar cei care locuiesc la etajul doi, trei, patru au probleme în umplerea rezervoarelor. Avem familii, avem haine și vase de spălat. Nu este vorba doar de dușuri.”
Deficitul de apă nu este ceva nou în Sicilia pentru că terenul din sudul insulei nu reține multă apă, iar apeductele au scurgeri. Regiunea este, de asemenea, predispusă la perioade secetoase, în special vara.
Giulio Boccaletti, Centrul euro-mediteraneean privind schimbările climatice: ”În acest an, în special, am avut o secetă de amploare care a lovit sudul Italiei și în special Sicilia. Insula se confruntă cu o scădere substanțială a precipitațiilor, cuplată cu un val de căldură destul de intens. Și cele două lucruri împreună au lovit cu adevărat agricultura și orașele deopotrivă.”
Oamenilor din Sicilia, mai ales celor din sudul insulei, li se permite să folosească apa din rețeaua publică doar două până la patru ore pe săptămână, și asta pentru a trece cu bine prin vară. Pentru a-i ajuta, o navă-cisternă a marinei italiene a adus pe insulă 12 milioane de litri de apă pentru cei mai afectați locuitori. 2024 este cel mai sărac an în precipitații din ultimii 20 de ani, potrivit Departamentului Regional de Protecție Civilă.