Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii fug din Liban de teama războiului, în timp ce OMS a început să trimită de urgență ajutoare pentru spitale

Cetățeni străini și locuitori ai Libanului care dețin pașapoarte ale altor state fug din țară de frica unui război care ar putea cuprinde întreg Orientul Mijlociu. Mai multe state, inclusiv România, le-au recomandat cetățenilor să părăsească de urgență Libanul, după creșterea tensiunilor dintre Israel și Hezbollah. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății trimite ajutoare spitalelor din țară pentru a le pregăti pentru o eventuală escaladare a violenței și creșterea numărului de răniți.

Oamenii fug din Liban de teama războiului

În aeroportul internațional din Beirut, capitala Libanului, este haos. Zeci de companii și-au anulat cursele sau le-au amânat. Oamenii așteaptă ore în șir în speranța că vor prinde o cursă pentru a fugi din țară. Între timp, este așteptat ca liderul milițiilor Hezbollah să se adreseze adepților, după ce, săptămâna trecută, armata Israelului l-a asasinat pe un comandat de rang înalt al islamiștilor.

Turist: Am venit pe 19 iulie și intenționam să plec pe 4 august, dar primul meu zbor a fost anulat, era al companiei Polish Airlines, apoi am cumpărat un bilet cu Turkish Airlines, dar și acesta a fost anulat, iar astăzi aștept de 10 ore zborul care a fost amânat.

Cred că pleacă cei care au fost îndemnați de ambasade să plece, dar și cei care au cetățenie străină și profită de oportunitate ca să nu se confrunte cu dificultăți și obstacole mai târziu.

Sunt aici de la 12 noaptea, atunci am ajuns la aeroport. Zborul meu era programat pentru ora 03:55. Inițial l-au amânat pentru ora 13:15, după care a fost amânat din nou pentru ora 18:00.

După atentatul de săptămâna trecută în care a murit un comandant Hezbollah, organizația islamistă a amenințat Israelul cu represalii. Gruparea din Liban este cea mai mare forță paramilitară din lumea arabă. De teama unui război la scară largă între Hezbollah și Israel, Organizația Mondială a Sănătății trimite de urgență ajutoare pentru spitalele din Liban.

Abdel Nasser Abu Bakr, reprezentantul OMS în Liban: Responsabilitatea noastră este, așa cum a spus și ministrul, să ne asigurăm că avem consumabile de urgență și truse de traumatologie pentru toate spitalele importante din țară. Lucrăm foarte strâns cu Ministerul Sănătății, precum și cu alți parteneri, pentru a facilita și a ne asigura că aceste provizii sunt pregătite pentru orice eventualitate.

Milițiile Hezbollah sunt principalul aliat al Iranului în regiune, țară care, de asemenea, a anunțat că pregătește un atac împotriva Israelul. Tensiunile dintre Iran și Israel au crescut vertiginos după ce săptămâna trecută liderul organizației islamiste Hamas din Fâșia Gaza a fost asasinat la Teheran.

Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe: Republica Islamică Iran, uzând de dreptul său legitim, în baza normelor și reglementărilor internaționale, va desfășura cu siguranță acțiuni serioase și descurajatoare pentru a-și garanta securitatea și a pedepsi agresorul cu putere, hotărâre și fermitate.

La cererea Iranului, este așteptat ca în data de 7 august să se desfășoare o reuniune de urgență a miniștrilor de externe din cele 57 de state membre ale Organizației Cooperării Islamice. Șefii diplomațiilor vor discuta despre situația din regiune, dar și despre asasinarea la Teheran a liderului organizației palestiniene Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE