Premierul danez Mette Frederiksen, în vizită în Groenlanda, a reafirmat joi integritatea teritorială a imensei insule arctice, pe care Statele Unite intenționează să o anexeze. „Nu poți anexa o altă țară. Nici măcar cu un argument legat de securitatea internațională.”, transmite Frederiksen.
„Statele Unite sunt o țară mare. Danemarca este una mică. V-am privit cu admirație. Și ne-ați inspirat. Pentru că – de la Al Doilea Război Mondial încoace – ați apărat lumea liberă. Ați creat prosperitate și progres. Pace și libertate. Iar noi am încercat să vă răsplătim. Susținându-vă mereu. Și fiind alături de voi de fiecare dată când ne-ați chemat. În noi aveți un prieten care și-a respectat mereu cuvântul. Un prieten pe care v-ați putut baza întotdeauna. Nu-mi doresc nimic mai mult decât ca prietenia noastră să continue.”, a transmis premierul Danemarcei.
Mesaj ferm către Trump: „Nu poți anexa o altă țară”
Mette Frederiksen a subliniat cele trei principii ale dreptului internațional: granițele, suveranitatea statelor și integritatea teritorială.
„Toate acestea sunt principii ancorate în dreptul internațional. Sunt principii fundamentale. Stabilite după Al Doilea Război Mondial. Pentru ca țările mici să nu se mai teamă de cele mari. Așadar, nu este vorba doar despre Groenlanda sau Danemarca. Este vorba despre ordinea mondială pe care am construit-o împreună – de-a lungul Atlanticului – de-a lungul generațiilor. Nu poți anexa o altă țară. Nici măcar cu un argument legat de securitatea internațională.”, a transmis, ferm, premierul danez.
Mette Frederiksen a reamintit angajamentul Danemarcei și a subliniat importanța strategică pe care o are Groenlanda în NATO
„În ceea ce privește securitatea, sunt multe lucruri pe care noi – și voi – le putem face. Danemarca își consolidează acum prezența. Mai multă supraveghere. Nave arctice noi. Drone cu rază lungă de acțiune. Și capacități satelitare. Ne respectăm angajamentele. Și urmează și altele. A fost întotdeauna o responsabilitate comună să protejăm securitatea în Arctica. Groenlanda face parte din NATO. Și de 75 de ani avem un acord de apărare cu voi care vă oferă acces foarte larg în Groenlanda. Dacă doriți să fiți mai prezenți în Groenlanda, Groenlanda și Danemarca sunt pregătite.”
Premierul danez a mers joi în vizită în Groenlanda pentru a „întări unitatea” țării scandinave cu teritoriul arctic, în condițiile creșterii presiunii administrației americane a președintelui Donald Trump asupra acestei insule. Vizita a avut loc în momentul în care în Groenlanda tocmai s-a format un nou guvern de coaliție, condus de Partidul Democrații, de centru-dreapta.
Cu o săptămână înainte, vicepreședintele SUA, JD Vance, a mers în Groenlanda, unde a criticat Danemarca, spunând „nu ați făcut o treabă bună pentru poporul Groenlandei”. De asemenea, în timpul unei vizite la baza militară americană de la Pituffik din nordul insulei arctice, Vance a declarat că SUA nu are planuri imediate de a-și extinde prezența militară pe teren, dar va investi în resurse, inclusiv nave militare suplimentare.
Ce statut și ce importanță strategică are Groenlanda
Groenlanda face parte din Danemarca de peste 600 de ani, iar în prezent are un statut de teritoriu semi-suveran.
Cu baza sa aeriană Pituffik, insula este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA și pentru sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice, întrucât ruta cea mai scurtă dintre Europa și America de Nord trece prin această insulă.
Washingtonul și-a exprimat interesul de a-și extinde acolo prezența militară, inclusiv prin amplasarea de radare care să monitorizeze apele Atlanticului pe unde pătrund navele militare și submarinele nucleare rusești.