Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Food truck-urile, o afacere de succes. Industria restaurantelor mobile este în creștere în România

Industria restaurantelor se dezvoltă și scoate în față tot mai multe restaurante mobile. Așa zisele food truck-uri sunt idei de afaceri pe care le regăsim tot mai des în rândul tinerilor antreprenori.

Reprezentanții din domeniu spun că în acest an numărul de rulote care vând mâncare se ridică la 500 de unități. De la dulciuri, înghețată și până la pizza și burgeri, aproape orice se poate găti într-o bucătărie pe patru roți, iar investiția pentru un astfel de business ajunge și la 70.000 euro.

Aproximativ 25.000 de burgeri a gătit Paul Vrabie în cei aproape trei ani de când a început bussinesul cu bucătăria pe patru roți. A investit peste 15.000 de euro și și-a dus pasiunea pentru mâncare la un alt nivel.

Paul Vrabie, proprietar de food truck: "Nu e o muncă ușoară. E frig, e foarte cald, treci prin toate sterile. Dar satisfacția pe care o ai atunci când vine un client inapoi și îți spune că a fost foarte bun și îți mulțumeste este… nu poți să măsori cum te simți, e foarte plăcut sentimentul."

Cât costă achiziționarea unui food truck

Afacerile cu food truck-uri prind tot mai mult contur în România. Industria se dezvoltă de la an la an, iar domeniul atrage tot mai multi tineri antreprenori. Investițiile în medie sunt de aproximativ 20.000 de euro, dar pot ajunge și până la 70.000 euro.

Mai mult, au apărut pe piață și constructori de restaurante mobile. O astfel de companie își desfășoară activitatea la Brașov.

Marco Schieven, producător food truck-uri: "Avem două variante: variante pe dube, care pot să fie noi sau second, care după vin reamenajate și reomologate ca food truck, sau rulote. Un proiect de transformare are nevoie 3-6 luni, ca să fie făcut bine."

Legislația din România nu este adaptată pentru acest tip de business

Cei din domeniu spun că industria ospitalieră pentru acest tip de business mobil are nevoie de noi reglementari. Legislația din România încă nu este adaptată la realitățile acestui domeniu.

"(N. red. Este nevoie de) introducerea unui CAEN specific. La noi, în momentul acesta, toate autorizările pe care le facem, le facem pe CAEN-uri specific restaurantelor, ceea ce nu este în regulă. Noi facem servicii de alimentație publică, dar nu suntem un restaurant. Avem specificațiile noastre. De exemplu nu avem vestiar, nu avem dușuri, dar la autorizări ni se cer lucrurile astea", spune Laurențiu Mâță, președintele Asociației Patronale a Food Truck-erilor din România.

În prezent, în România, numărul de food truck-uri se apropie de 500 de unități. Este o afacere care se bazează mult pe prezența la evenimente de stradă, așa cum ar fi festivalurile, însă odată cu simplificarea legislației ar putea deveni o obișnuință să mâncăm ceva gustos de la rulota din parc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE