Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Mâncatul la ore târzii te face mai flămând și crește riscul de obezitate

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard Medical School din cadrul Brigham and Women's Hospital din Boston, Massachusetts, SUA, a descoperit că mâncatul la ore târzii în timpul nopții crește foamea, reduce arderea caloriilor și este de fapt capabil să modifice metabolismul adulților supraponderali sau obezi, mărindu-ne grăsimea corporală, relatează Euronews Next.

Obezitatea, problemă în creștere în Europa

Aproximativ 42% dintre adulții din SUA sunt considerați a fi obezi și, ca urmare, sunt expuși riscului de a suferi de boli cronice, cum ar fi diabetul, cancerul și alte afecțiuni. Este, de asemenea, o problemă în creștere în Europa, unde 59% dintre adulți sunt supraponderali sau obezi, inclusiv 8% dintre copiii sub cinci ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Într-un raport publicat în luna mai a acestui an, OMS a constatat că obezitatea provoacă 200.000 de cazuri de cancer și 1,2 milioane de decese în fiecare an numai în Europa. La nivel mondial, se estimează că aproximativ 650 de milioane de adulți sunt obezi.

Există o mulțime de diete care recomandă să nu se mai mănânce după ora 18 sau 19, dar până acum nu erau confirmate efectele mâncatului seara târziu. Practic, știam că o gustare la miezul nopții este rea, dar nu știam exact de ce. În prezent, mulțumită oamenilor de știință din Boston, avem o imagine mult mai clară a modului în care gustarea târzie ne afectează apetitul, energia corpului și țesutul adipos.

Cum se leagă mâncatul târziu de un risc crescut de obezitate?

Oamenii de știință au studiat 16 pacienți considerați supraponderali sau obezi și le-au cerut fiecăruia dintre ei să urmeze două protocoale: unul în care puteau lua doar mese programate, devreme, și altul în care aveau exact aceleași mese, dar cu patru ore mai târziu.

S-a dovedit că acele patru ore de întârziere puteau face o diferență uriașă: în cele 24 de ore care au urmat după ce au mâncat noaptea târziu, pacienții au prezentat niveluri mai scăzute de leptină, hormonul care ne ține în frâu pofta de mâncare spunându-ne că suntem sătui. De asemenea, aceștia ardeau caloriile într-un ritm mai lent , iar grăsimea lor corporală părea să fie predispusă să crească.

Modul în care oamenii de știință au făcut aceste constatări a fost unul diferit: pe lângă faptul că le-au spus cercetătorilor despre nivelul lor de apetit, pacienții au furnizat mici probe de sânge pe parcursul zilei, li s-a măsurat temperatura corpului și energia corpului, iar unora chiar li s-au făcut biopsii ale țesutului adipos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE