Românii cumpără milioane de buchete de flori în fiecare an. O mare parte din acestea sunt însă decorate cu folii, celofan sau funde din plastic, care de cele mai multe ori, ajung la groapa de gunoi. Dar există flori sustenabile chiar și la noi în țară. Ce înseamnă asta, aflăm într-un nou episod al campaniei Reciclăm să ne salvăm.
100.000 de tone de plastic ajung în natură în fiecare an de la buchetele de flori
În fiecare an, aproape 100.000 de tone de plastic ajung în natură și asta doar din cauza ambalajelor pentru flori. Însă există soluții.
Până și florile sau aranjamentele pot să fie sustenabile. Georgina și Alexa au deschis în urmă cu 5 ani o florărie în care plasticul nu există.
Georgiana Periețeanu, cofondator florărie sustenabilă: „Creăm frumusețe, aducem frumusețe, dar nu mi se pare în regulă ca în urma acestor lucruri frumoase pe care le creăm să rămână un deșeu care nu se reciclează și poluează foarte mult”.
Sursa florilor este și ea importantă. Cu cât sunt crescute mai departe, cu atât amprenta de carbon este mai mare atunci când sunt transportate. Majoritatea florilor sunt aduse cu avionul. Aici, florile sunt fără pesticide și provin de la producătorii locali.
Georgiana Periețeanu, cofondator florărie sustenabilă: „Pe lângă faptul că e un impact al poluării nu mai e o amprentă de carbon atât de mare, îi ajutăm și pe ei și avem și noi flori foarte proaspete și foarte calitative”.
Dacă plasticul nu ar trebui să fie în natură, atunci nu ar trebui să fie nici în buchetul de flori.
Alexa Petre, cofondator florărie sustenabilă: „Uitându-ne la artiștii din străinătate pe care îi admirăm, în special din Statele Unite tot observîm că ei foloseau alte materiale în loc de burete, că se concentrau pe sursa florilor, că nu era deloc plastic”.
Buretele din aranjamentele de flori nu se poate recicla. Este făcut din petrol și plastic. Odată ajuns în natură, intră în sol și în ape. Implicit și în noi.
Georgiana Periețeanu, cofondator florărie sustenabilă: „Asta este invenția să zic, în sensul că uite, putem avea un aranjament floral pe care o să-l fac acum fără burete floral. De regulă, în mod clasic, aranjamentele se fac folosind acest burete”.
Majoritatea buchetelor pe care le cumpărăm sunt înfășurate în celofan colorat și funde din plastic. O alternativă mai prietenoasă cu mediul este foliajul. Adică frunzele.
Alexa Petre, cofondator florărie sustenabilă: „Dacă totuși vrem să folosim packaging putem să folosim hârtie craft, hârtie simplă care nu are niciun fel de plastic, de peliculă și obține acel efect de decorare, iar pentru legarea buchetului în principiu noi folosim sfoară de iută care este cu siguranță cea mai simplă metodă cu care să legăm buchetul sau astfel de raf care este un pănuș. Sau dacă vrem ceva mai elegant, sau un buchet de mireasă, atunci vom folosi panglici din fibre naturale”.
Prețul unui astfel de buchet de flori este de aproximativ 250 de lei. Când florile se usucă, le putem duce cu totul la compost pentru că fiecare parte din buchet este biodegradabilă.