Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 5.000 de persoane, înscrise în programul Casa Verde 2023 în prima zi. Bugetul, epuizat în 9 minute

După o cursă contracronometru care a durat fix nouă minute, aproape 5.000 de locuitori din zona Bucureşti - Ilfov au reușit să se înscrie online în programul Casa Verde Fotovoltaice.

În tot acest timp s-a epuizat și bugetul de subvenții pentru această regiune, de aproape 100 de milioane de lei în 2023.

Cei care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice cu bani de la stat și locuiesc în restul țării vor putea să se înscrie până la finalul lunii iunie, pe măsură ce se deschid sesiunile dedicate restului țării.

Buget epuizat în câteva minute

Simona s-a conectat la site-ul Administrației Fondului de Mediu la ora 10:05. Până a completat toate câmpurile obligatorii din pagina dedicată programului Casa Verde și până a încărcat documentele, fondurile pentru București-Ilfov s-au epuizat.

"A fost un concurs de viteză. Trebuia să fii acolo pregătit la 09:59, să tastezi cât de repede se poate. Am învățat din această experiență și știu la ce să mă aștept anul viitor", spune Simona.

Aproape 5.000 de persoane au reușit să depună actele la timp. După ce se vor încheia toate sesiunile de înscriere la nivel național, aplicanții vor trece la următorul pas: alegerea și contactarea unui instalator de panouri fotovoltaice. Pentru aceasta, au la dispoziție lista de firme autorizate de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

La ediția de anul acesta, e responsabilitatea instalatorului să se asigure că actele clienților sunt în regulă, pentru ca apoi să ceară instituției câte 20.000 de lei pentru fiecare gospodărie.

Laurențiu Neculaescu, președinte AFM: "În cazul în care vom identifica persoane care au fost introduse în aplicatie și au beneficiat de finanțare, dar nu au fost eligibile, instalatorul nu le-a evaluat corect, atunci ne vom îndrepta asupra instalatorului, asupra garanției de când s-a înscris. Vom recupera de acolo cei 20.000 de lei."

Autoritățile nu au anunțat deocamdată dacă vor organiza o altă sesiune de înscrieri pentru regiunea București - Ilfov în situația în care nu toate cele 5.000 de persoane sunt într-adevăr eligibile.

Corina Murafa, expertă în politici energetice: "Ca să deschizi o nouă sesiune internă, e birocrație. Actele trebuie semnate de trei direcții de specialitate, sunt întârzieri."

Cum alegem sistemul fotovoltaic

Anul acesta, Administrația Fondului de Mediu și-a propus să sprijine 90.000 de gospodării în efortul lor de a-și reduce costurile cu factura de energie. Cu ajutorul de la stat, cei care iau fonduri prin programul Casa Verde trebuie să își instaleze un sistem cu o putere de cel puțin 3 kW.

Teodora Vasâlca-Cimpoi, expert comunicare energie și climă: "Un sistem de 3 kW este suficient, în general, pentru ceea ce înseamnă consum mediu de gospodărie în România. Poate acoperi lejer consumul anual al unei case care nu are încălzire electrică. E foarte important ca înainte de a decide achiziția unui sistem fotovoltaic potrivit să fim foarte atenți. În primul rând, la eficientizarea consumului de electricitate din locuință, pentru că dacă am echipamente vechi care sunt foarte mari consumatoare de energie, automat consumul meu din casă este ridicat și atunci voi investi inutil într-un sistem fotovoltaic mai mare."

Înscrierile pentru Casa Verde Fotovoltaice continuă săptămâna viitoare și pentru celelalte regiuni ale României. Aplicanții au la dispoziție câte trei zile pentru a depune actele, iar anul acesta se pot înscrie în program și biserici, care au propria sesiune de înscriere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE