Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul Rabla pentru tractoare. Fermierii ar putea cumpăra utilaje de cel mult 55.000 de euro

Ministerul Mediului și Administrației Fondului pentru Mediu a lansat în dezbatere publică un ghid de finanțare în ceea ce privește programul Rabla pentru tractoare.

Programul are un buget de 500 de milioane de lei, pentru înnoire a parcului de tractoare.

Programul Rabla pentru tractoare

Printre detaliile din program se numără posibilitatea ca fermierii să-și achiziționeze tractoare și utilaje agricole în valoare de cel mult 55.000 de euro (TVA inclus), cu sprijin de la stat, în schimbul casării vechiului utilaj.

Este vorba de tractoare de capacități mici, care pot fi achiziționate alături de utilajele aferente sau separat. Una dintre condițiile pe care guvernanții vor să o pună este ca, la trei ani de la primirea finanțării, fermierii să se transforme din persoane fizice în persoane juridice sau o formă de organizare juridică.

Ministerul Mediului însă nu a stabilit când va demara programul.

Programul va finanţa cumpărarea unui utilaj agricol cu un sprijin cuprins între 65% și 80% din valoarea totală a achiziţiei, în funcție de anumite condiții.

„Este un program-pilot, pentru că nu am mai finanțat până acum tractoare sau mașini agricole autopropulsate. Finanțăm inclusiv accesorii auto noi, nepoluante”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Mai multe detalii a dat Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: "Intensitatea sprijinului este între 65 și 80%. Dacă discutăm despre tineri fermieri, care au până la 40 de ani, putem deconta 80%. Dacă discutăm de alte categorii, putem finanța maximum 65%. Una dintre condiții este ca fermierul să fie persoană fizică și să dețină atestat de producător.

O altă condiție de participare la acest program este ca, după trei ani de la primirea acestei finanțări, fermierul persoană fizică să se transforme într-o formă de organizare juridică, persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală. Dacă nu se conformează, îi luăm banii înapoi.

Scopul este de a fiscaliza agricultura. Fermierul va casa un tractor vechi, va primi un voucher, iar cu acel voucher se va duce la dealer, își va achiziționa un tractor și utilaje aferente tractorului respectiv până la valoarea maximă de 55.000 de euro. Ulterior, dealerul va depune decontul la AFM".

  • De menționat este că vor fi eligibile doar tractoarele care sunt cel mai puțin poluante, adică cele cu norme Stage 5.

Pe lângă fiscalizarea agriculturii, Ministerul Mediului mai are și obiectivul de a încuraja fermierii să cumpere tractoare și utilaje românești.

„Bucuria mea personală este că, spre deosebire de programul privind finanțarea panourilor fotovoltaice pe care le importăm din piețele asiatice de cele mai multe ori, avem în România producători de tractoare și utilaje agricole și sper ca un număr cât mai mare din aceste echipamente să fie produse în România”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE