Problema finalității războiului din Ucraina este des discutată, iar Occidentul caută soluții. Între timp, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a precizat că francezii au luat legătura cu rușii, „prin canale închise”, fără știința Kievului, pentru eventuale negocieri de pace.
El spune că Moscova nu a refuzat discuțiile, însă nu este convins cum ar putea acestea să se finalizeze din moment ce comportamentul Parisului „este ambiguu”. Când spune acest lucru, Lavrov se referă la faptul că francezii antrenează militari ucraineni și au propus trimiterea de trupe occidentale în războiul dintre Ucraina și Rusia.
Rușii susțin că Franța a cerut discuții privind situația din Ucraina, fără participarea ucrainenilor
„Colegii noștri francezi au o astfel de dorință de a juca un rol proactiv într-o varietate de probleme, iar noi salutăm acest lucru. Dar nu știu care este rezultatul unor astfel de inițiative și cât de sinceră este dorința de a juca un rol pozitiv. De mai multe ori, prin canale închise, colegii noștri francezi au cerut: haideți să ajutăm, haideți să stabilim un dialog privind problema ucraineană. Apropo, fără nicio Ucraină, doar un dialog privind chestiunea ucraineană, ca și cum ar încălca principiul pe care Occidentul îl repetă constant că 'niciun cuvânt despre Ucraina fără Ucraina'. Un astfel de comportament ambiguu nu inspiră dorința de a lua în serios ceea ce se întâmplă la inițiativa colegilor noștri francezi”, a declarat Lavrov, citat de publicația rusă Komersant.
Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu este un subiect nou. Primul care a propus așa ceva a fost chiar președintele francez Emmanuel Macron.
De această dată, o eventuală trimitere de trupe ar fi necesară nu neapărat pentru a lupta cu rușii, ci mai degrabă pentru menținerea păcii, în sensul de creare a unei zone de delimitare, după ce războiul se va încheia. Acest subiect este deja discutat de marile cancelarii occidentale.
Mai mulți oficiali de rang înalt spun că cea mai mare parte a forțelor ar putea fi formate din militari din Franța, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie, conform Reuters, cu toate că riscul unei confruntări directe cu Rusia este mare. Între timp, premierul polonez Donald Tusk s-a opus ca Polonia să trimită trupe.
O pace, atunci când ar avea loc, ar trebui să ofere garanții solide de securitate ambelor părți. Iar Rusia susține că nu dorește „un armistițiu slab” și că documentele ar trebui redactate astfel încât să asigure „imposibilitatea încălcării acestor acorduri.”
„Un armistițiu este o cale spre nicăieri. Avem nevoie de acorduri juridice finale care să stabilească toate condițiile pentru asigurarea securității Federației Ruse și, desigur, a intereselor legitime de securitate ale vecinilor noștri”, a spus Lavrov.