Temperaturile în creștere din Marea Mediterană atrag noi specii de pești. De la începutul verii 2022, temperaturile mării din regiune au crescut cu 5°C peste media pentru această perioadă a anului. Valurile de căldură succesive care fac ravagii în Franța stau la baza acestui fenomen, conform Euronews Green.
Turiștii și scafandrii din Hyères, în sudul Franței, se bucură de apele de 27°C și de observații neobișnuite ale unor specii tropicale precum baracuda, peștișori ornamentali, peștișori de tip triggerfish și broaște țestoase, care se găsesc de obicei în Marea Roșie din Egipt.
Potrivit instructorului de scufundări Mickael Youssouf, în cei 20 de ani de carieră nu a văzut niciodată mai mulți pești în această regiune.
„Pentru noi, ca profesioniști, este minunat pentru toți clienții noștri, dar pe termen lung, cred că va avea consecințe asupra mediului”, spune Mickael Youssouf.
Ce impact are creșterea temperaturii asupra vieții marine?
Deși scafandrii se bucură de noii vizitatori, creșterea temperaturilor nu este o veste bună. Spectacolul este posibil să aibă un efect devastator asupra ecosistemului marin.
Experții se tem de sosirea unor specii exotice invazive, care ar putea amenința rezervele de hrană și ar putea prăda viața marină nativă. În același timp, algele invadatoare ar putea sufoca coralii locali și ar putea reduce oxigenarea apei.
„Aceste specii ar putea fi erbivore insațiabile, sau și carnivore, care vor devora o mulțime de pești. Ar putea fi, de asemenea, alge invazive care vor schimba complet ecosistemul nostru”, spune Sandrine Ruitton, profesor și cercetător la Institutul Mediteranean de Oceanografie.
Speciile care pot migra se vor muta probabil în habitate mai reci, în timp ce cele care rămân ar putea să se lupte să supraviețuiască.
Cum ajung speciile invazive în Marea Mediterană?
Speciile de pești alogeni sunt introduse în medii noi în diferite moduri, dar principalul vinovat este activitatea umană. În unele cazuri, organismele mici se atașează de navele comerciale sau de comerț. Multe specii invazive de pești intră în Marea Mediterană prin Canalul Suez, o cale navigabilă artificială care face legătura cu Marea Roșie.
Până în 2015, o zonă cu salinitate ridicată a acționat ca o barieră naturală între cele două mări. Când canalul a fost lărgit și adâncit, această barieră a fost eliminată, permițând trecerea speciilor invazive.
Acest lucru, combinat cu creșterea temperaturii mării, a dus la o creștere a speciilor alogene în Marea Mediterană.