Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curmalul prinde rădăcini la Dăbuleni: pomii exotici s-au adaptat solului nisipos din România

În Oltenia există gospodării unde cresc mai multe curmale decât caise. Vremea capricioasă a afectat producția de fructe autohtone care ar trebui să ajungă pe piață vara aceasta.

Specialiștii de la Stațiunea De Cercetare pe Nisipuri Dăbuleni spun că, în schimb, au rezistat mult mai bine pomii fructiferi exotici.

În anumite zone din Dolj, caișii nu au mai înmugurit. Dacă vorbim de cireșe, pere, prune, vișine și piersici - specialiștii estimează că aproximativ jumătate din producție a fost afectată.

Anul acesta am avut între 18 și 22 martie temperaturi de -1 până la minuns 9 grade Celsius, ceea ce a determinat pierderi însemnate la culturile pomicole tradiționale, la cais, piersic, păr, chiar și la mărul de vară”, a declarat Aurelia Diaconu, director stațiunea de cercetare Dăbuleni.

La Stațiunea de Cercetare a Culturilor pe Nisip din Dăbuleni sunt însă câteva soiuri exotice experimentale ce fac față temperaturilor extreme. Acestea înmuguresc abia după prima jumătate a lunii aprilie.

Viorel a plantat zece arbori de curmal. Anul trecut a obținut fructe pe care le savurează și acum. Un alt localnic, încearcă să obțină fructe de kaki în propria grădină.

Un alt localnic, încearcă să obțină fructe de kaki în propria grădină.

Pomii exotici au fost aduși în România ca experiment, dar și pentru a fixa solurile nisipoase care, în țara noastră, se întind pe 300.000 de hectare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE