Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciclonul Boris aduce furtuni în aproape toată țara. Ninsori puternice în Austria și Italia

Aproape toată țara este sub coduri de furtuni. Din această noapte, ciclonul Boris ajunge în România, astfel că în 9 județe au fost anunțate cod portocaliu de ploi torențiale. Mare parte din restul țării va fi sub cod galben. Cantitățile de apă pot ajunge și la 80 de litri pe metru pătrat, mai anunță meteorologii.

Alexandra Roșioară, meteorolog ANM: „Codul galben de astăzi de la ora 15 până mâine la ora 18 și vizează instabilitate atmosferică și averse însemnate cantativ în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Olteniei și al Munteniei unde vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55-65 de kilometri pe oră.

De asemenea, este valabil și un cod portocaliu de astăzi, de la ora 18, până mâine la ora 15, pentru toată Moldova și județul Buzău. Aici vor fi perioade cu averse torențiale, iar în perioade scurte timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 40-60 de litri pe metrul pătrat și izolat de peste 70-80 de litri pe metrul pătrat”.

Europa se pregătește să facă față uneia dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani. Ciclonul Boris va aduce ploi puternice și vânt ce va lovi în rafale de până la 100 de kilometri pe oră. În mai multe orașe sunt construite baraje din metal și ziduri din saci cu nisip pentru a preveni inundațiile extinse. Evenimentele publice planificate pentru acest weekend au fost anulate. În Austria și Italia a nins ca în mijlocul iernii, iar temperaturile au scăzut brusc.

În regiunile alpine din Austria, mai multe stațiuni de schi au raportat acumulări semnificative de zăpadă. La altitudini mari, stratul de zăpadă a ajuns până la 65 cm. A nins puternic și în nordul Italiei, iar meteorologii anunță ninsori și în următoarele săptămâni.

Cele mai afectate vor fi țările din Europa Centrală, unde furtuna Boris va aduce ploi puternice. Autoritățile au emis deja alerte de inundații.

Meteorologii din Cehia, Polonia și Germania avertizează că furtuna din acest an ar putea să fie similară celei din 1997. Atunci regiunea a fost afectată de inundații devastatoare, iar peste o sută de oameni au murit.

Comitetul de criză, convocat în Cehia. Armata e pregătită să intervină în Slovacia

Prim-ministrul ceh a convocat comitetul de criză și a spus că țara se pregătește de cele mai rele scenarii.

Petr Fiala, prim-ministrul Cehiei: „Deși credem că situația nu va fi atât de dreamatică, trebuie să fim pregătiți pentru cele mai rele scenarii. Nimic altceva nu ar fi mai important și acesta este motivul pentru care acționăm așa.”

Autoritățile cehe au dispus anularea evenimentelor publice, inclusiv a meciurilor de fotbal. Și în Austria sunt suspendate mai multe evenimentele, iar Guvernul a anunțat că Armata este pregătită să intervină în caz de urgență. În alertă este și Armata slovacă, unde, de asemenea, sunt așteptate ploi puternice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE