Inundațiile continuă să facă ravagii în Europa. În Italia, un wcopil de cinci luni și bunica lui au fost luați de puhoaie și nu au fost găsiți încă de salvatori. Iar unele zone din Marea Britanie s-au confruntat în 24 de ore cu ploi abundente, cât pentru o lună.
Ploile abundente din regiunea Toscana din centrul Italiei au provocat inundații grave, care au alungat sute de oameni din casele lor. Doi turişti străini, un bebeluş de cinci luni şi bunica lui, au fost daţi dispăruţi, după ce inundaţiile au lovit regiunea peste noapte. Autoritățile italiene au declarat că salvatorii i-au căutat toată ziua pe cei doi cu scafandri, câini de salvare și drone. Potrivit pompierilor, părinţii şi bunicul bebeluşului au fost salvaţi de pe un acoperiş, în provincia Pisa, care a fost lovită de ploi torenţiale.
La începutul săptămânii mai multe zone din Marea Britanie au fost inundate după ce au căzut în 24 de ore precipitații cât pentru o lună. Drumurile au fost închise, unele linii de tren din Londra au fost suspendate și zeci de persoane au anunțat că le-au fost inundate casele. Asta după ce în centrul și sudul Angliei au căzut între 60 și 80 de milimetri de precipitații. Vremea extremă a făcut ravagii în Europa anul acesta. Mai multe regiuni au fost afectate fie de temperaturi ridicate, fie de furtuni.
România în așteptarea unui nou val de inundații pe Dunăre
România se pregătește, de asemenea, pentru posibile inundații, după ce meteorologii au anunțat emiterea unui cod portocaliu sau roșu de ploi în weekend, ceea ce ar putea coincide cu o viitură pe Dunăre. Debitului fluviului ar putea ajunge la 8.000 m³/s.
Autoritățile locale au activat deja Comandamentul pentru Situații de Urgență și au pregătit echipamente moderne, inclusiv baraje din aluminiu și saci de nisip.
Raed Arafat, șeful DSU, a avertizat că evacuarea ar putea deveni necesară în anumite zone, în special pentru persoanele cu dizabilități sau cei mai vulnerabili locuitori. Totuși, Administrația Bazinală de Apă Jiu estimează că riscul major de inundații ar apărea doar la un debit de 11.500 m³/s.
În ciuda măsurilor luate de autorități și a asigurărilor că zona este protejată de un sistem de diguri de 150 de kilometri, mulți localnici se tem de o posibilă repetare a dezastrului.