Înscrierile pentru examenul de Bacalaureat, sesiunea de vară, au loc în perioada 29 mai - 7 iunie, a anunțat Ministerul Educației. Acest lucru în condițiile în care greva profesorilor, declanșată pe 22 mai, continuă.
La Colegiul Național ”I.L. Caragiale” din București secretarele nu sunt în grevă și se fac înscrierile pentru examenul de Bacalaureat. Andreia Bodea, directoarea Colegiului ”I.L. Caragiale” a vorbit în direct la Euronews România despre ce presupune decalarea examenului de Bac, dar și despre cum vede aceasta situația actuală din învățământ.
”Din fericire pentru acest Colegiu cele două secretare nu sunt în grevă, nici nu au fost în grevă, drept pentru care de astăzi se fac înscrieri pentru examenul de Bacalaureat. Elevii știu, vor veni la școală, au fost anunțați și ei, și părinții lor, dar aceasta este o situație fericită și sunt conștientă că sunt licee și colegii unde probabil nu se vor face înscrieri la Bacalaureat.
Mediile elevilor din clasa a 12-a nu sunt încheiate. Din fericire, au număr suficient de note, deci în momentul în care într-un fel sau altul această problemă se va tranșa, ele se vor putea încheia. Dar ei se pot înscrie și întotdeauna s-au înscris la examenul de Bacalaureat înainte de a se valida situația școlară.”
Ce presupune decalarea examenului de Bac?
Aceasta a spus că o decalare a examenului de Bac va aduce și decalarea altor examene și implicit va pune o presiune mai mare pe elevi, care abia așteaptă să primească vacanță
”Este foarte probabil la cum merg lucrurile și la cum s-au împotmolit negocierile e posibil ca examenul de Bacalaureat să se decaleze, să se ducă mai mult înspre vară. Nu cred că în acest moment ia cineva în calcul înghețarea anului școlar, dar dacă nu se va cădea la o pace mulțumitoare, dacă nu va fi un armistițiu acolo, probabil că nu numai examenul de Bacalaureat se va decala, pentru că o decalare atrage după sine modificări pentru toate examenele. Pentru examenele de corigență, pentru Evaluarea Națională, pentru încheieri de situații și pentru Bacalaureat. Este vară, copii se așteaptă să intre în vacanță, dar o să fie unele după altele (n.red. examenele) cu o presiune în plus, iată, și pe profesori, pentru că de presiunea pusă pe elevi nu mai discut.”
Guvernul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din învățământ. Printre măsurile propuse s-a numărat și acordarea unor vouchere în valoare de 2.500 de lei cadrelor didactice debutante din învățământul preuniversitar.
”Din moment ce această ofertă jenantă, aș spune, a fost făcută și respinsă o dată, nu văd de ce se mai insistă cu aceeași ofertă. Nu văd de ce suntem obligați cumva să primim niște sume modice, pe care nu le vrem. Nu mi se pare deloc un pas înainte, aș îndrăzni să zic că mi se pare un pas înapoi. Se continuă această atitudine, aș califica-o ușor cinică, a decidenților vizavi de corpul profesoral.”