Oamenii înghit până la cinci grame de micro și nanoplastic per săptămână, arată un studiu publicat de Universitatea de Medicină din Viena. Particulele care ajung în tractul gastrointestinal influențează boli precum obezitatea, diabetul și bolile hepatice cronice, potrivit euronews.com.
Suntem înconjurați de plastic
Din 1950 încoace am produs mai mult de 8,3 miliarde de tone de plastic.
Există studii care arată că plasticul poate fi găsit și în sânge, asimilat fie prin inhalare, fie prin ingerare. De asemenea, astfel de particule au fost descoperite și în corpurile bebelușilor nenăscuți.
Plasticul este pretutindeni. Putem să-l asimilăm în urma contactului cu diverse produse de înfrumusețare sau de îngrijire personală, cum ar fi pasta de dinți.
Înghițim plastic și când bem apă
Plasticul aruncat se descompune în micro și nano particule, care sunt răspândite în mediu.
Astfel, particulele pătrund în apă și sol și ajung inevitabil în farfuria noastră prin fructe, legume și fructe de mare.
Plasticul poate fi înghițit și atunci când bem apă din PETuri. Oamenii beau în medie între 1.5 și 2 litri de apă pe zi din aceste sticle. Într-un an, omul ar consuma 90.000 de particule de plastic.
Studiul mai arată că oamenii care aleg să bea apă de la robinet, în zonele care permit acest lucru, reduc cantitatea de particule ingerate până la 40.000.
Riscurile medicale
În prezent nu se știe clar care sunt efectele directe ale acestui material asupra organismului nostru. Cercetătorii din Viena au rezumat datele cunoscute până acum și au ajuns la concluzia ca plasticul care pătrunde în tractul gastrointestinal produce modificări în compoziția microbiomului intestinal.
Aceste modificări influențează dezvoltarea diabetului, obezității și a bolilor hepatice.
Studiul mai arată că nanoplasticele declanșează modificări chimice care duc la formarea cancerului.
Cum putem reduce cantitatea de plastic ingerată?
Există câteva soluții pentru această problemă:
· Evitarea mâncării ambalate în plastic;
· Consumul de apă filtrată de la robinet;
· Purtarea hainelor din materiale naturale, nu sintetice;
· Încălzirea mâncării în recipiente care nu conțin plastic.