Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dicționarul tipărit, înlocuit cu cel online. Tot mai mulți elevi preferă să caute cuvintele noi pe internet

Altădată era nelipsit de pe birourile elevilor la teme sau când lecturau și aveau nevoie să afle înțelesul cuvintelor noi. Acum este folosit prea puțin sau chiar deloc în forma tipărită. Este vorba de dicționar pe care elevii l-au cam înlocuit cu telefonul mobil, pentru că oferă mult mai rapid informația căutată. 

În curtea Școlii din Malu Mare, de Ziua Dicționarului, elevii au făcut o altfel de lecție. A fost o oră în care au folosit diferite dicționare. În prezent, dicționarul în formă tipărită este folosit doar la clasele primare. Pentru elevii mai mari, este mult mai ușor să caute explicațiile cuvintelor pe internet.

„Îmi este mai ușor pe DEX online, deoarece pot găsi mai rapid, la un click distanță orice cuvânt doresc din toate domeniile”, spune un elev. 

Elevii au răsfoit câteva exemplare vechi ale dicționarului. Au folosit mască și mănuși.

Profesorii spun că dicționarul folosit în formă tipărită oferă mult mai multe beneficii elevilor, încă din clasele primare.  

Irina Nedea, director școala gimnazială Malu Mare: „Îi sfătuim pe copii să folosească și dicționarul fizic și dicționarul online. Știm că sunt foarte multe informații în online, dar dicționarele oficiale sunt cele care le explică cuvintele așa cum sunt ele, cu înțelesul lor.”

Daniel Dumitru, scriitor:Ei fiind mici au nevoie să facă acest exercițiu de căutare într-o carte, care mai târziu credem, cel puțin eu personal cred că îi va ajuta în toată munca lor să zicem de cercetare. Pentru că până la urmă orice studiu, studiu de la școală de la liceu sau mai târziu de la facultate presupune oarecare documentare. Documentarea nu se face neapărat online și atunci cu cât te obișnuiești mai devreme să folosești ceva scris , ceva tipărit, să răsfoiești o hârtie și să cauți între rânduri cu atât mai mult te va ajuta în viitor.” 

Lucia Soare, profesoară limba română: „Copiii trebuie să simtă și cartea, să o răsfoiască, să caute cuvintele, astfel reușesc poate să citească în căutarea cuvântului pe care îl doresc și alte cuvinte și astfel să-și îmbogățească vocabularul.” 

Ziua Mondială a Dicționarului este serbată anual pe 16 octombrie și reprezintă un prilej de a ne întoarce la cărțile tipărite  dar și de a învăța noi cuvinte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE