Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un liceu din Constanța, decorat cu ordinul „Meritul pentru Învățământ”, se chinuie să-i convingă pe elevi să-și continue studiile

E bucurie mare într-o comună din județul Constanța după ce liceul tehnologic din localitate a primit din partea președintelui României ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de “Cavaler”. “Am crezut că este o glumă” recunoaște directoarea, care, deși a atras aproape două milioane de euro fonduri europene pentru dotarea unității de învățământ cu cele mai moderne echipamente, se chinuie încă să-i determine pe elevi să-și ducă la bun sfârșit studiile. Anul trecut, liceul a avut doar doi elevi înscriși la Bacalaureat și doar unul a promovat din prima examenul. 

Mituța Borcan, directoarea Liceului Tehnologic Mihai Viteazul: „La început am crezut că este o glumă și că nu este un e-mail adevărat. Sinceră să fiu, nu cunosc care sunt adevăratele criterii, când am ajuns în fața domnului președinte ni s-a spus că aceste colegii, licee, școli au fost premiate nu pentru rezultatele foarte bune, că în secolul 21 nu notele contează, chiar îl citez pe domnul președinte, ci că ne-am dezvoltat foarte mult, că proiectele pe care le-am accesat ne-au adus la acest nivel de dotare cu mobilier, cu digitalizare.”  

La fel de surprins a fost și primarul localității, care recunoaște că elevii nu sunt prea interesați de școală. 

Adrian Costache, primarul localității Mihai Viteazul: „Poate există o vină și din partea profesorilor că nu s-a implicat dar și copiii sunt mai puțin motivați.” 

Deși are titulatura de Liceu tehnologic, unitatea de învățământ funcționează de patru ani ca școală profesională. Abia de anul trecut a fost introdus seralul, însă până la viitorii absolvenți, participă la examenul de bacalaureat foștii elevi. În sesiunea de anul acesta a examenului de Bac, doar doi elevi s-au înscris și unul singur a promovat în sesiunea din vară. Directoarea spune că de multe ori a fost nevoită să meargă personal să-I ia de acasă pe copii ca să-i aducă la școală. 

Mituța Borcan, directoarea Liceului Tehnologic Mihai Viteazul: „Dezinteresul pentru școală și plecarea în  străinătate, situația material a contact mai mult decât școala. Am încercat  să facem tot ce e posibil să îi atragem la școală.” 

Liceul a atras peste un milion de euro din fonduri europene pentru modernizare

Un milion 750 de mii de euro, bani europeni a atras școala în doar câțiva ani, bani folosiți pentru dotarea cu echipamente de ultimă generație: laptopuri, calculatoare, table inteligente și mobilier nou. 

Peste 700 de copii sunt înscriși în cadrul unității de învățământ care pe lângă liceu are și grădiniță, școală primară și gimnazială. 

Profesorii și învățătorii speră ca investițiile să se regăsească în rezulatele generațiilor următoare, însă procesul e de lungă durată, mai ales în mediul rural. 

Oana Manuela Cușa, profesor: „Ei vin totuși din familii cu o pregătire profesională redusă. Ținând cont de  acest factor ei își depășesc singuri condiția doar venind la școală și doar învățând ce le predăm noi.” 

Peste 100 de unități școlare din toată țara au fost premiate de președintele Klaus Iohannis de Ziua Mondială a Educației.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE