Situația ar putea fi critică la sfârșitul acestei săptămâni, după cum arată prognozele specialiștilor. Vineri va fi emis cod portocaliu sau roșu de ploi, anunță meteorologii. În funcție de estimările legate de cantitatea de precipitații se va stabili, vineri dimineață, culoarea acestuia. Avertizarea se suprapune cu viitura care ar putea veni pe Dunăre, iar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, nu exclude să fie evacuați oamenii din zonele critice. Locuitorii din satele aflate pe malul Dunării sunt tot mai îngrijorați din cauza creșterii debitului fluviului, care ar putea ajunge la 8.000 de metri cubi pe secundă până la sfârșitul săptămânii.
Creșterea Dunării reînvie teama de inundații
În Dolj, oamenii își amintesc de inundațiile catastrofale din 2006, când 15.000 de persoane au fost evacuate. Autoritățile dau asigurări că situația este sub control, însă mulți se întreabă dacă măsurile luate vor putea preveni un nou dezastru.
Localnică: Ne temem! Ne e frică! Că suntem aproape aici!
Localnică: Păi, cum să nu ne fie frică? La toată lumea e! Zice că n-are să vină, dar poți să știi... Atunci, într-o noapte a fost...
Oamenii din localitățile aflate pe malul Dunării stau cu sufletul la gură pentru că debitul fluviului crește văzând cu ochii. Autoritățile locale susțin că sunt pregătite să intervină.
Avem, cum spuneam în armată, obiecte de cazarmament: pături, saltele, plus două corturi. Mai avem și jos corturi.
Specialiștii susțin că riscul de inundații este minim, întrucât zona este apărată, iar debitul prognozat al Dunării nu este unul fără precedent.
Daniel Naicu, director Administrația Bazinală de Apă Jiu: În zona Doljului avem peste 150 km de diguri care ne protejează împotriva inundațiilor. Din informațiile noastre, la finalul săptămânii vom avea un maxim de 8.000m³/s, un debit care nu ne poate produce probleme.
Comandamentul pentru Situații de Urgență care s-a format în zonă dispune de echipamente moderne, inclusiv baraje din aluminiu și hidrobaraje.
Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews: În cazul în care vor fi inundații în satele din județul Dolj, în cadrul Comandamentului pentru Situații de Urgență de la Nedeia există un tractor special pregătit cu un dispozitiv de umplere rapidă a sacilor cu nisip.
Autoritățile iau, totuși, în calcul că unele zone ar putea fi inundate, dar susțin că sunt pregătite inclusiv pentru acest scenariu.
Reporter: Din experiența dumneavoastră, de la ce nivel ar crea Dunărea probleme?
Daniel Naicu, director Administrația Bazinală de Apă Jiu: După 11.500m³/s.
Reporter: Ce s-ar întâmpla? Care ar fi scenariul?
Daniel Naicu, director Administrația Bazinală de Apă Jiu: Prima dată, la un debit de 11.500m³/s avem experiența anilor trecuți, se inundă drumul comunal 533 Calafat - Ciupercenii Noi. Există rută ocolitoare. După debitul de 12.300m³/s se inundă cheu Port Cetate, cheu Port Calafat. Prima dată și prima dată, colegii noștri o să intervină la Ciupercenii Noi, la un debit de peste 11.500m³/s, există o zonă pe care noi o ținem mereu sub supraveghere deoarece acolo se inundă câteva gospodării.
Oamenii își amintesc de viitura din 2006, când Dunărea a atins debite istorice, inundând peste 1.000 km² de teren și forțând evacuarea a 15.000 de oameni. Atunci, localitatea Rast din Dolj a fost devastată și foarte multe case au fost distruse. Durata viiturii, de două luni, a fost cea mai lungă înregistrată vreodată.
Alertă pe Dunăre, situația ar putea fi critică
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, nu exclude să fie evacuați oamenii din zonele critice.
Raed Arafat, șeful DSU: „Vedeți pregătirea pentru evacuare. Localitățile unde este posibil să se dea ordin de evacuare să fie pregătite, de unde aduceți mijloacele, cum ajutați, pregătiți populația să aibă lucrurile necesare într-o gentuță, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă deja gata de plecare dacă va fi impusă evacuarea. Chiar dacă șansa e minimă, autoritatea locală să fie în frunte, să explice populației din comune, din sate, cum trebuie să se comporte în caz de ordin de evacuare. (...) Identificați persoanele care au dizabilități, care sunt în casele lor imobilizate la pat. Dacă știm că există risc de evacuare, chiar dacă nu evacuăm încă populația sănătoasă, e posibil ca persoanele cu dizabilități să le evacuați din timp, pentru că ele nu vor putea reacționa în ultima secundă”.