Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Celulă de criză la Ministerul Sănătății, în urma inundațiilor din țară. Patru morți, în județul Galați, și sute de persoane evacuate

Patru persoane au murit în urma viiturilor puternice, în județul Galați, potrivit DSU. În urma verificărilor efectuate, a cincea victimă găsită nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile, au stabilit autoritățile. Sunt în continuare operațiuni de salvare acolo pentru evacuarea mai multor localnici. Tot weekendul, în majoritatea regiunilor din țară vor fi ploi torențiale, vânt puternic și grindină, din cauza ciclonului Boris.

14/09/2024 , 13:11

Celulă de criză la Ministerul Sănătății

Comunicat Ministerul Sănătății: „Având în vedere situația gravă produsă de ploile și inundațiile consecutive care au apărut în nordul județului Galați și în județul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol și Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenței medicale pentru populația din zonele afectate.

Suntem în legatură permanentă cu autoritățile locale și cu Direcțiile de Sănătate Publică a județelor Galați și Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitc A, pentru copiii din localitățile afectate.

La Spitalul Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați sunt disponibile paturi în secția de ATI și dacă vor exista alte solicitări se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare.

O ambulanță aflată în misiune a fost surprinsă de ape, iar echipajul este în siguranță.

Până în momentul de față, ca urmare a inundațiilor, au fost înregistrate 4 decese în județul Galați. Vom face informări în funcție de evoluția situației."

14/09/2024 , 13:02

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că se intervine cu toate forțele

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, susține că 95 de persoae au fost salvate din situații critice, iar 87 dintre cei salvați sunt din Galați.

„Se intervine cu toată tehnica din dotare. Avem în zonă 13 bărci, am apelat la elicoptere, trupele sunt toate mobilizate în zonă, întreg IGSU e în stare de alertă. Se intervine cu toate efectivele din regiune. Am pus în stare de alertă Jandarmeria și Poliția, dacă e nevoie să suplimentăm cu forțe”, a precizat ministrul Cătălin Predoiu.

14/09/2024 , 12:51

Oamenii se refugiază pe acoperișuri și în poduri

Șeful CJ Galați a precizat pentru Euronews România că sunt 5.000 de gospodării afectate, adică în jur de 15.000-20.000 de oameni. Au fost evacuate, până acum, peste 100 de persoane, dar mai sunt oameni, în poduri și pe acoperișuri, care așteaptă să fie ajutați.

14/09/2024 , 12:05

O femeie luată de ape este căutată de autorități, în județul Vaslui

„Pompierii intervin cu un echipaj de căutare-salvare și o barcă pentru găsirea și salvarea unei femei luate de ape în localitatea Grivița, comuna Grivița, Vaslui”, au transmis autoritățile.

Acțiunea este în dinamică.

VEZI GALERIA
4 imagini
14/09/2024 , 11:46

Un elicopter Black Hawk, trimis spre zonele afectate, în județul Galați

Cel mai afectat este centrul județului Galați, în zona Pechea - Cudalbi - Slobozia Conachi, transmit autoritățile.

Pe lângă forțele de intervenție implicate în gestionarea situațiilor de urgență de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare. De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, urmează să ajungă în zonele afectate și la fel și premierul Ciolacu.

VEZI GALERIA
7 imagini

Sursa: ISU Galați

14/09/2024 , 10:40

Patru morți, în județul Galați, în urma viiturilor produse de ciclonul Boris. În localitatea Cudalbi, apa ajunge la 1,5 metri

Persoanele decedate proveneau din localitățile Pechea, Drăgușeni, Costache Negri și Corod. Printre ele, două femei în vârstă de 75 și 86 de ani, potrivit ISU Galați.

14/09/2024 , 10:07

Drumuri închise în județul Galați

În acest moment, următoarele porțiuni de drumuri sunt închise traficului:

• DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu

• DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri

• DJ 251A între Drăgușeni și Corod

• DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni

• DN 24D între Vârlezi și Crăiești

• DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri

• DJ 253 între Băleni și Umbrărești

• DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor

• DJ 242B între Băneasa și Moscu

• DJ 251A între Nicopole și Brătulești

• DJ 251 între Suceveni și Rogojeni

• DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni

• DJ 251 între Corod și Valea Mărului

Localitățile afectate de viituri și inundații în Galați includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri, potrivit Inspectoratul de Poliție Județean Galați.

„Inundații-fulger de peste 150 l/mp în mai puțin de 24 ore, județul Galați (localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi) fiind cel mai afectat din cauza viiturilor puternice produse în cursul nopții. În ultimele 24 ore, cele mai mari cantități de precipitații la stațiile: Cârja, județul Vaslui – 165,8 l/mp; Gănești, județul Galați – 148,1l/mp. Precipitațiile record produse în zonă sunt comparabile cu evenimentele din 2013”, potrivit Apele Române.

Știrea inițială:

Ciclonul Boris a provocat inundații puternice în țară: Două persoane au murit, în județul Galați. Localnici evacuați, drumuri închise, copaci și stâlpi doborâți și gospodării inundate, în țară

Cele două persoane au fost găsite decedate în localitățile Pechea și Drăgușeni din Galați. Până acum, au fost salvați peste 40 de oameni în acest județ, unde au fost trimise bărci inclusiv din mai multe județe pentru căutarea și salvarea persoanelor surprinse de viitură. Eforturile de salvare continuă.

Cantitatea de precipitaţii care a căzut în zonă a fost de trei ori mai mare decât este normal pentru întreaga lună septembrie, potrivit ISU.

Pentru gestionarea efectelor produse din cauza precipitațiilor abundente, la nivel national sunt pregătiți să intervină pompieri, polițiști, jandarmi, dar și autoritățile publice din acele zone.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localități din 8 județe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL și VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (județul Galați), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acționat și pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate.

Efecte semnificative au fost înregistrate în județul Galați. În urma cantităților mari de precipitații căzute, în localitățile Pechea și Grivița s-a produs o viitură și s-a intervenit pentru salvarea și evacuarea a peste 40 persoane din locuințe, surprinse de volumul mare de apă. Din nefericire, în urma acțiunilor de căutare, două persoane au fost găsite decedate, în localitățile Pechea și Drăgușeni”, transmite IGSU.

Circulația rutieră este blocată pe DN 25 între localitățile Tudor Vladimirescu - Vameș din cauza cantității mari de apă acumulate pe carosabil, potrivit unei postări pe Facebook a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Buzău.

„Circulația rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți pe carosabil pe 1 drum național (DN 7/VL) și pe 1 drum județean (DJ 203C/BZ) și este blocată pe 1 drum județean (DJ 159/NT) din cauza aluviunilor de pe carosabil”, potrivit IGSU.

Avertizări de vreme rea, valabile pentru mare parte din țară

În tot acest weekend, sunt în vigoare avertizări de vreme rea pentru mare parte din țară. Vor fi ploi abundente, vânt puternic și chiar ninsori la munte.

Alexandra Roșioară, meteorolog ANM: „Încă de ieri (n.r. vineri) a fost emisă o avertizare meteorologică valabilă până astăzi, formată dintr-un cod galben valabil până astăzi la ora 18:00. Zonele vizate sunt Banat, Crișana, Maramures, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei, unde vor fi instabilitate atmosferică și averse însemnate cantitativ. Aici, vor fi cantități de apă de 20-25 de litri pe metru pătrat și, izolat, de peste 40-50 de litri pe metru pătrat. De asemenea, și vântul va avea intensificări, local, cu rafale în general de 55-65 de kilometri pe oră. Codul portocaliu a vizat zona Moldovei, aceasta a fost zona cu cantitățile cele mai însemnate. Astăzi, ne așteptăm la ploi în mare parte din țară, urmând ca și în zilele următoare ploile să continue local și temporar. Aceste temperaturi rămân coborâte și pentru mâine, deși vor mai crește puțin, urmând ca de la începutul săptămânii viitoare temperaturile să crească și în regiunile vestice și centrale și să se apropie de mediile multianuale”, a precizat aceasta, la Euronews.

Știre în curs de actualizare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE