Noua Comisie Europeană va fi cunoscută abia săptămâna viitoare și nu miercuri, așa cum se știa până acum. Ursula von der Leyen amână anunțarea noilor comisari din cauza procedurilor parlamentare din Slovenia. Guvernul de la Ljubljana și-a schimbat candidatul pentru postul de comisar, iar modificarea trebuie aprobată de legislativul propriu. Este vorba despre o fostă ambasadoare, ceea ce aduce mai aproape de înfăptuire dorința șefei Executivului European de a obține paritate de gen în viitoarea comisie. Între timp, jurnaliștii de la Politico spun că, în noua structură a Comisiei Europene, România ar urma să gestioneze portofoliul pentru muncă, drepturi sociale și locuințe. Un portofoliu mai puțin important decât speranțele lansate de liderii politici de la noi, în ultima perioadă.
Roxana Mînzatu ar putea obține portofoliul de comisar european pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe
Dacă va fi numită comisar European, Roxana Mînzatu, propunerea țării noastre, va trebui să vină cu soluții pentru europenii care nu reușesc să-și găsească un job, dar și să se asigure că există condiții decente de muncă în toate statele membre. De asemenea, este prima dată când Uniunea Europeană va avea un comisar dedicat problemelor legate de locuințe. Un portofoliu strâns legat de valorile promovate de social-democrați, gestionat în prezent de comisarul european Nicolas Schmit, însă un portofoliu de importanță și influență scăzute, spune politologul Marius Ghincea.
Marius Ghincea, politolog: Din punct de vedere al competențelor, munca, politica locativă, drepturile sociale nu reprezintă o competență exclusivă a Uniunii Europene. Deci, din punctul acesta de vedere, portofoliul este unul de importanță foarte redusă. Putem să îl considerăm un eșec având în vedere obiectivul asumat de România. Obiectivul asumat de România a fost să obțină un portofoliu economic de amploare. Acest portofoliu, evident, nu este unul economic de amploare, deci, îl putem defini în consecință un eșec de politică publică al României.
O negociere în care a cântărit greu faptul că premierul Marcel Ciolacu și președinta Comisiei Europene fac parte din familii europene diferite.
Marius Ghincea, politolog: Cred că sunt mai multe motive. Țin atât de faptul că liderii politici de la București nu au putut avea, probabil, puterea de negociere pe care o au alte state la nivel european. Nu a ajutat, probabil, că negocierea cu von der Leyen, care vine de la Partidul Popular European, noi avem un prim-ministru care vine dintr-un partid opus, de la socialiștii europeni. Dar ține, de asemenea, și de faptul că România trebuie să aibă și cu ce negocia.
Bugetul alocat portofoliului pentru muncă, drepturi sociale și locuințe va fi mai modest, în comparație cu fondurile ce vor reveni unor portofolii care gestionează politica industrială sau clima, de asemenea priorități ale viitoarei comisii. Asta, deși liderii politici de la noi își exprimau speranțele că România va obține un portofoliu de importanță mai mare.
Victor Negrescu, europarlamentar: Astăzi, suntem în postura de a avea un portofoliu de comisar influent pe zona economică.
Marcel Ciolacu, premierul României: În acest moment, normal că vorbesc și cu ceilalți lideri politici, încercăm să negociem cel mai bun portofoliu și cel mai reprezentativ pentru România. Sunt mai multe propuneri.
Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european, a avut deja o discuție față în față cu Ursula von der Leyen. Deși nu are experiență la nivel european, CV-ul o recomandă, cum spunea chiar ea într-un interviu acordat in exclusivitate în studioul de la Bruxelles pentru toata rețeaua Euronews.
Roxana Mînzatu, propunerea pentru funcţia de comisar european din partea României: E adevărat că este o experiență preponderent locală și națională. Nu am activat în instituțiile europene, am avut niște stagii de practică acum mulți ani, vreo 18-19, dar activitatea mea a fost mai degrabă la firul ierbii.
Deși programat inițial astăzi, anunțul Ursulei von der Leyen privind structura noii Comisii Europene a fost amânat pentru săptămâna viitoare. Până atunci, portofoliile de comisar european rămân în continuare un puzzle dinamic, cu multe zvonuri și speculații, în care piesele se vor modifica și permuta constant.