Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Roxana Mînzatu, propunerea României la funcția de comisar european

Roxana Mînzatu a fost nominalizată de premierul Marcel Ciolacu pentru postul de comisar european.

Cine este Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu este europarlamentar român, înscris în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European. Între 2016 și 2020 a fost membră a Camerei Deputaților din partea PSD, fiind aleasă în circumscripţia nr. 8 Braşov. Anterior aceasta a fost consultant accesare fonduri nerambursabile, potrivit propriului CV.

Din septembrie 2015 și până în ianuarie 2016 a îndeplinit rolul de președinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, iar între martie și septembrie 2015 a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. Mînzatu a mai fost consultant programe formare, director executiv, mentor proiect Regions for Jobs, manager de proiect, formator, consilier de integrare, lector fonduri nerambursabile și subprefect.

Aceasta este licențiată în Știinţe Politice la Universitatea din București (1998 – 2002) și are un master în Integrare Europeană (2003 – 2005) la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir. De asemenea, Mînzatu a mai obținut o diplomă absolvire Program de formare profesională corespunzător categoriei înalţilor funcţionari publici, la Institutul Naţional de Administraţie, în anul 2009.

Ce avere are Roxana Mînzatu

Potrivit ultimei declarații de avere, din 2021, Roxana Mînzatu deține un teren intravilan de 320 mp în Brașov și o casă de locuit, tot în Brașov. Aceasta are două conturi la CEC Bank, unul deschis în 2019, care conține 61.136 de lei și altul deschis în 2020, care conține 50.588 de lei. Aceasta mai are și un credit de 40.000 de lei, tot la CEC Bank.

Soțul Roxanei Mînzatu este director executiv la Direcția Regională vamală Brașov.

Roxana Mînzatu, despre discuția cu Ursula von der Leyen

Roxana Mînzatu a explicat pentru Euronews România cum a decurs interviul față în față cu șefa Comisiei Europene, care a durat peste o oră. Ea a dezvăluit care au fost subiectele atinse și ce a dorit von der Leyen să știe.

Roxana Mînzatu: Discuția a fost una constructivă și care m-a inspirat. E important că am putut discuta direct cu președinta von der Leyen, despre cum vede ea lucrurile în interiorul Comisiei.

Șansele sunt ale României, nu neapărat ale mele. Cred că premierul a avut un dialog foarte corect cu președinta Comisiei și nominalizarea pe care a trimis-o cred că răspunde criteriilor de competență și de profesionalism. Președinta von der Leyen are și acest criteriu al echilibrului de gen, un criteriu pe care eu l-am susținut în activitatea mea.

Interviul a fost față în față, a fost o discuție legată de profilul și parcursul meu profesional. Un CV nu spune prea multe despre o persoană, dar o interacțiune directă este mai relevantă. A fost o discuție despre modul în care activitatea mea profesională este relevantă pentru poziția de comisar european, pentru o poziție în conducerea unei instituții europene de asemenea anvergură.

Pot spune că am vorbit foarte mult despre politica de coeziune, cei 20 de ani de activitate a mea, începuți în 2004, în Ministerul Integrării Europene. Este despre politica de coeziune, despre banii europeni care au venit în România. E adevărat că este o experiență preponderent locală și națională, nu am activat în instituțiile europene, am avut niște stagii de practică acum vreo 18-19 ani, dar activitatea mea a fost mai degrabă la firul ierbii.

Dar sunt un român ca mulți alții care au lucrat pentru drumul acesta european al Romniei, cu mult entuziasm și multă încredere încă înainte să aderăm. I-am povestit că am avut oportunitatea să lucrez inclusiv în sectorul public, în poziții de demnitate publică, că am fost ministru al Fondurilor Europene, membru al Parlamentului României, secretar de stat, președinte al Agenției pentru Achiziții Publice, dar am lucrat și în mediul privat. Nu am primit această întrebare (n.r.: unde vă vedeți lucrând peste cinci ani)."

Ce este și cum funcționează Comisia Europeană

Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene. Printre atribuțiile sale se numără stabilirea priorităților de cheltuieli ale blocului comunitar și propunerea bugetelor anuale. De asemenea, Comisia Europeană este singura responsabilă cu elaborarea propunerilor de noi acte legislative.

Comisia Europeană este formată din 27 de comisari, câte unul din fiecare țară a UE, și este coordonată de președintele Comisiei, în prezent Ursula von der Leyen, realeasă pentru un mandat de cinci ani.

Comisia este singura instituție a Uniunii Europene care prezintă Parlamentului și Consiliului, în vederea adoptării, acte legislative care protejează interesele UE și ale cetățenilor săi în chestiuni care nu pot fi abordate în mod eficient la nivel național.

Ce comisari europeni a mai avut România

România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2017 și a organizat pentru prima oară alegeri europarlamentare pe 27 noiebrie 2007.

Până în prezent, România a avut patru comisari europeni:

  • Leonard Orban - Multilingvism (2007 - 2010)
  • Dacian Cioloș - Agricultură și Dezvoltare Rurală (2010 - 2014)
  • Corina Crețu - Politică Regională (2014 - 2019)
  • Adina Vălean - Transporturi (2019 - 2024)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE