Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au declarat luni, la sosirea lor la o reuniune în Luxemburg, că este nevoie urgentă de înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în urma atacului devastator asupra orașului ucrainean Sumî, scrie Euronews.com.
Două rachete balistice rusești au lovit Sumî în timp ce credincioșii creștini sărbătoreau Duminica Floriilor, zi care comemorează intrarea lui Hristos în Ierusalim.
Cel puțin 34 de persoane au fost ucise, iar peste 110 au fost rănite.
„Atacul a vizat centrul orașului chiar de Florii. Doar niște nemernici infecti pot acționa așa”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Atacul asupra civililor a avut loc în timp ce Ucraina încă jelea pierderea a 19 persoane, inclusiv nouă copii, uciși într-un atac rusesc anterior asupra orașului Krivoi Rog. Ambele lovituri au avut caracteristici similare, combinând rachete balistice și muniție cu dispersie pentru a maximiza distrugerile.
Pentru miniștrii de externe, această escaladare demonstrează că Vladimir Putin nu are niciun interes față de negocierile de pace promovate de Donald Trump.
„Vreau doar să spun cât de șocat sunt de noul val de atacuri rusești asupra Ucrainei. Sper că președintele Trump și administrația SUA vor vedea că liderul Rusiei își bate joc de această bunăvoință și că se vor lua deciziile corecte.”, a spus luni ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski.
Lituanianul Kęstutis Budrys a declarat că atacul „barbar” asupra orașului Sumî reprezintă „prin definiție o crimă de război” și a cerut un nou pachet de sancțiuni care să vizeze sectoarele până acum „neatinse”, cum ar fi gazul natural lichefiat (GNL) și energia nucleară.
Cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni, de la începutul invaziei în februarie 2022, se află abia în primele etape de elaborare și, odată prezentat, se așteaptă să întâmpine veto-ul Ungariei. Budapesta a devenit din ce în ce mai critică față de restricțiile economice, mergând până la a amenința că va bloca reînnoirea lor.
„Este, din nou, o umilință pentru toți cei care depun eforturi diplomatice pentru a opri acest război și pentru a obține măcar o încetare a focului în vederea începerii negocierilor”, a spus Budrys.
„Acum este momentul să ne arătăm nu doar unitatea, ci și dedicarea. Altfel, nu funcționăm ca o organizație, ci ca niște țări separate.”
Omologul său finlandez, Elina Valtonen, a susținut apelurile pentru sancțiuni mai dure și a spus că scăderea prețurilor mondiale la petrol, cauzată de tarifele impuse de Trump, este „exact” ceea ce are nevoie Occidentul pentru a slăbi mașina de război a Kremlinului.
„Rusia arată un dispreț total față de procesul de pace, dar și față de viața umană”, a declarat Valtonen la sosirea la reuniune.
„Există o singură persoană care nu este interesată de pace și aceea este Putin.”
Maria Malmer Stenergard din Suedia a mers și mai departe, declarând că a venit momentul „să trecem la acțiune și să confiscăm activele înghețate.”