Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ursula Von der Leyen amână prezentarea noii sale echipe de comisari europeni

Update: Noua Comisie Europeană va fi cunoscută abia săptămâna viitoare și nu miercuri 11 septembrie, așa cum se știa până acum. Surse politice de la Bruxelles spun că Ursula von der Leyen amână anunțarea noilor comisari din cauza procedurilor parlamentare din Slovenia.

”La cererea Comisiei Europene, prezentarea Ursulei Von der Leyen cu privire la structura CE și a portofoliilor liderilor PE va avea loc la 17 septembrie la ora 9:00 CEST la Strasbourg. Parlamentul este pregătit să deschidă procesul de audieri de confirmare.”, a declarat Delphine Colard, pe platforma X.

Guvernul de la Ljubljana și-a schimbat candidatul pentru postul de comisar și modificarea trebuie aprobată și de la Parlament.

Este vorba despre o fostă ambasadoare, ceea ce aduce mai aproape de înfăptuire dorința Ursulei von der leyen de a obține paritate de gen în viitoarea comisie.

Președinta Comisiei Europene avea programată pentru miercuri dimineață o discuție oficială șefa Parlamentului European și președinții grupurilor politice despre portofoliile propuse pentru viitoarea Comisie Europeană.

Acesta este primul pas oficial pentru instalarea noului executiv comunitar, urmând să fie stabilit calendarul pentru audierile comisarilor propuși și votul din plenul Parlamentului European. Ursula von der Leyen nu a anunțat încă ce portofolii a propus pentru fiecare candidat în parte.

Știrea inițială: Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, se va întâlni miercuri cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, și cu președinții grupurilor politice din PE. Vor discuta despre structura și portofoliile propuse pentru viitoarea Comisie Europeană.

Întâlnirea este una foarte importantă pentru că va crea cadrul pentru lansarea procesului de evaluare a comisarilor desemnați, incluzând audierile de confirmare.

Cum este aleasă noua Comisie Europeană

Mai întâi, Von der Leyen le-a cerut guvernelor celor 27 de state membre ale UE să-i trimită ca propunere de comisar european doi candidaţi - un bărbat şi o femeie. Ea va alege dintre cei doi, ținând cont și de egalitatea de gen. România a propus-o pe Roxanna Mînzatu pentru funcția de comisar european.

Ursula von der Leyen o va informa pe președinta Parlamentului European despre structura planificată a noii Comisii și despre alocarea portofoliilor în cadrul noului colegiu propus al comisarilor.

Candidații propuși de Ursula von der Leyen și de consiliu se prezinte în fața diferitelor comisii sau organisme, în funcție de domeniul de activitate. Audierile de confirmare sunt organizate de comisii.

Ursula von der Leyen este invitată apoi să prezinte colegiul comisarilor și programul acestuia în cursul unei ședințe a Parlamentului European. Această prezentare va fi urmată de o dezbatere.

La încheierea dezbaterii, un grup politic sau un număr de deputați care atinge cel puțin pragul redus poate depune o propunere de rezoluție. După votarea propunerii de rezoluție, Parlamentul alege sau respinge Comisia, prin apel nominal, cu majoritatea voturilor exprimate. Parlamentul poate amâna votul până la următoarea ședință.

Președintele informează apoi Consiliul cu privire la alegerea sau respingerea Comisiei.

Cum sunt evaluați noii comisari europeni

Parlamentul evaluează comisarii desemnați pe baza competenței generale, a angajamentului european și a independenței personale a acestora. Parlamentul evaluează cunoștințele legate de portofoliul potențial, precum și abilitățile de comunicare ale acestora.

De asemenea, este acordată o atenție deosebită echilibrului de gen. Acesta își poate exprima punctul de vedere cu privire la alocarea diferitelor portofolii de către președintele ales.

Parlamentul poate solicita toate informațiile relevante pentru luarea unei decizii cu privire la aptitudinile comisarilor desemnați. Parlamentul se așteaptă la divulgarea în întregime de către comisarii desemnați a informațiilor privind interesele lor financiare.

Declarațiile de interese ale comisarilor desemnați se trimit spre verificare comisiei competente pentru chestiuni juridice.

Audierile de confirmare și evaluarea

Fiecare comisar desemnat este invitat să se prezinte în fața comisiei sau a comisiilor competente pentru o audiere de confirmare unică.

Comisiile prezintă comisarilor desemnați întrebări scrise, în timp util înainte de audierile de confirmare. Fiecărui comisar desemnat i se adresează două întrebări comune formulate de Conferința președinților de comisie, dintre care prima întrebare în legătură cu aspecte legate de competența generală, angajamentul european și independența personală, iar a doua întrebare în legătură cu gestionarea portofoliului și cooperarea cu Parlamentul. Comisia competentă adresează alte cinci întrebări.

Președintele comisiei și coordonatorii se reunesc imediat după audierea de confirmare pentru a proceda la evaluarea fiecărui comisar desemnat. Aceste reuniuni se desfășoară cu ușile închise.

La final, pentru fiecare comisar desemnat, se redactează o singură scrisoare de evaluare.

Comisarii desemnați prezentați într-o ședință a PE

Ursulea von der Leyen este invitată să prezinte apoi întregul colegiu al comisarilor desemnați și programul acestuia în cadrul unei ședințe a Parlamentului la care sunt invitați președintele Consiliului European și președintele Consiliului.

Prezentarea este urmată de o dezbatere. La încheierea dezbaterii, un grup politic sau un număr de deputați reprezentând cel puțin pragul redus pot depune o propunere de rezoluție.

După votul asupra propunerii de rezoluție, Parlamentul decide prin vot dacă aprobă sau nu numirea președintelui ales și a comisarilor desemnați. Parlamentul decide cu majoritatea voturilor exprimate, prin apel nominal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE