Apar noi reguli pentru jucăriile vândute în Uniunea Europeană. În următorii patru ani și jumătate, jucăriile vândute în statele membre ar trebui să fie însoțite de un pașaport electronic de produs, valabil 10 ani de la punerea pe piață a fiecărei jucării. În plus, se va interzice utilizarea unui număr important de substanțe dăunătoare în producerea jucăriilor.
Pașaport electronic pentru jucăriile vândute în Uniunea Europeană
UE va introduce reguli noi astfel încât produsele să nu mai conțină substanțe toxice
Victor Negrescu: „În primul rând, vor avea toate informațiile necesare pentru a ști exact ce conține respectivul produs: de la substanțele care compun respectiva jucărie până la o trasabilitate a produsului, de unde provine, pe unde a circulat respectivul produs, ceea ce nu se întâmplă în prezent. Astăzi, se poate întâmpla să cumperi o jucărie pe o platformă online și nu ai toate aceste informații. Te trezești chiar cu o jucărie falsă sau cu o jucărie periculoasă pentru copil.
Până acum, nu toate substanțele cancerigene erau interzise. Asta am făcut. Sunt peste 30 de substanțe cancerigene care ar urma să fie interzise ca urmare acestei reglementări, deci este un pas înainte extrem de important care clarifică pentru consumator ce tipuri de produse de acest fel le poate achiziționa în așa fel încât copiii să nu fie afectați. Noi vorbim de substanțe care sunt mai ales prezente în vopsea, în adezivi, în plastic, practic, în acele tipuri de materiale periculoase care, dacă nu sunt realizate corespunzător și sunt realizate mai ales la nivel industrial, cauzează o problemă pentru orice persoană care intră în contact cu ele. Producătorii europeni au patru ani și jumătate să respecte aceste reglementări”, a precizat vicepreședintele Parlamentului European, în direct la Euronews România.
Parlamentul European vrea introducerea unui pașaport digital și pentru textile
Comisia de mediu din Parlamentul European a tras un semnal de alarmă și vrea să oblige producătorii să atașeze hainelor un pașaport digital cu toate datele produselor, inclusiv impactul asupra mediului.
Doar 1% dintre hainele din întreaga lume sunt reciclate. Din această cauză, industria textilă este responsabilă pentru 96 de milioane de tone de deșeuri.
2.700 de litri de apă sunt necesari pentru producerea unui tricou. Mai exact consumul de apă potabilă a unei persoane timp de 2,5 ani. Industria mondială a îmbrăcăminții este responsabilă, astfel, pentru peste 90 de milioane de tone de deșeuri anual.