Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce insistă șefa Comisiei Europene să aibă număr egal de bărbați și femei în echipă: „E complicat”

Șefa Comisiei Europene e decisă să aibă o echipă de comisari cu un număr egal de bărbaţi şi femei. Ursula von der Leyen a deplâns faptul că egalitatea de gen în funcţiile de responsabilitate nu se realizează niciodată în mod natural, potrivit EFE, citată de Agerpres.

17 bărbaţi şi şapte femei, nominalizările guvernelor UE pentru funcția de comisar european. Nu cum a cerut șefa CE

Deși a cerut tuturor guvernelor europene să nominalizeze un bărbat şi o femeie pentru a putea forma o echipă de comisari care să respecte paritatea de gen, doar Bulgaria a respectat cerința șefei CE. Celelalte țări au trimis în total 17 bărbați și șapte femei.

Din partea României, se vehicula în primă fază numele lui Victor Negrescu ca propunere, pentru ca Ciolacu să confirme ulterior că Roxana Mînzatu a fost propusă comisar european. „Cel mai important este viitorul portofoliu pe care îl va prelua comisarul desemnat de către România și mai puțin de către persoană. Am discuții cu doamna președinte numai în ceea ce privește portofoliul viitor pe care îl va reprezenta România”, spunea șeful Executivului.

Șefa CE susține că, din punctul ei de vedere, criteriul de gen este foarte important și trebuie să aibă aceeaşi pondere precum criteriile privind originea geografică, culoarea politică şi, în principal, experienţa politică la nivel înalt.

„Reprezentăm cetăţenii UE şi jumătate dintre aceştia sunt femei. De-a lungul vieţii mele politice am luptat pentru ca femeile să aibă acces la funcţii de conducere şi de decizie. Şi din experienţă ştiu că, dacă nu o cer, nu o voi primi. Nu vine de la sine. Este, fără îndoială, un proces complicat, dar care nu îmi schimbă în niciun caz convingerea şi hotărârea”, s-a plâns Von der Leyen la o conferinţă de presă la Bruxelles.

Deși și în echipa anterioară de comisari au fost mai mulți bărbați decât femei, ea speră să se echilibreze situația în cel de-al doilea mandat al ei.

„Pentru mine este important să luăm această problemă în serios”, a explicat ea. „Nu i-am văzut încă pe toţi potenţialii candidaţi. Cu toţi şefii de stat şi de guvern am vorbit despre diferitele nume, despre diferitele posibilităţi şi, bineînţeles, recunosc că le este dificil uneori”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE