Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou tratament descoperit ajută inima să se vindece după infarct

O inovație recentă în bioingineria cardiovasculară ar putea transforma tratamentele aplicate pacienților după un atac de cord.

O echipă de cercetători a creat un material polimeric care, odată administrat pe cale intravenoasă, sprijină refacerea inimii și limitează apariția insuficienței cardiace. Studiile realizate pe animale au arătat că soluția este eficientă chiar și dacă aplicarea nu este imediată, ceea ce oferă noi perspective pentru utilizarea sa în mai multe afecțiuni.

Această nouă metodă terapeutică protejează funcțiile celulare vitale și sprijină regenerarea structurilor afectate, având un rol important în evitarea complicațiilor severe după un infarct. De asemenea, are potențialul de a fi extinsă și către alte boli.

Prin administrare intravenoasă, tratamentul favorizează vindecarea inimii și limitează deteriorările suplimentare, intervenind asupra unor mecanisme proteice implicate în procesul de afectare a țesuturilor.

Specialiștii de la University of California San Diego și Northwestern University sunt autorii acestei tehnologii, prezentate recent într-o publicație de specialitate din 25 aprilie.

Principiul de funcționare al terapiei este activarea răspunsului imunitar al organismului pentru a accelera refacerea mușchiului cardiac și pentru a crește șansele de supraviețuire ale celulelor afectate.

Testele realizate pe rozătoare au demonstrat că eficiența tratamentului se menține chiar și la câteva săptămâni după producerea atacului de cord.

Nathan Gianneschi, profesor de chimie la Northwestern University și unul dintre coordonatorii cercetării, a subliniat că această platformă medicală ar putea fi utilă și în combaterea unor boli precum degenerescența maculară, scleroza multiplă sau disfuncțiile renale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE