Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce e nou în ancheta tentativei de asasinare a lui Trump. Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte ca atacatorul să deschidă focul

La trei zile de la tentativa de asasinare a lui Donald Trump, motivul care l-a determinat pe tânărul atacator rămâne un mister. Agenții FBI au finalizat perchezițiile la casa suspectului și au analizat conținutul telefonului acestuia. Au fost audiați peste 100 de ofițeri, martori sau cunoscuți. Potrivit anchetatorilor, câțiva participanți la mitingul electoral au atras atenția asupra prezenței unui suspect înarmat, cu câteva minute înainte ca acesta să deschidă focul de pe acoperiș. A existat chiar o confruntare între atacator și un polițist.

Tentativa de asasinare a lui Trump: Publicul a semnalat prezența atacatorului

Ancheta FBI se concentrează pe identificarea motivelor lui Thomas Matthew Crooks, dar și a unor eventuali complici care l-ar fi putut ajuta în planificarea atacului, deși autoritățile au insistat că acesta a acționat singur. În absența unor dovezi că incidentul a fost motivat ideologic, el nu poate fi încadrat la terorism domestic.

Potrivit relatărilor, participanți la mitingul electoral au semnalat prezența unui suspect înarmat, dincolo de detectoarele de metal, cu câteva minute înainte ca acesta să deschidă focul de pe acoperiș, la o distanță de doar 135 de metri de Donald Trump. Un polițist local a urcat pe acoperiș, iar suspectul a îndreptat pușca spre el. Polițistul a căzut și s-a rănit la gleznă, după care suspectul a tras înspre Trump. El a fost ucis de un lunetist al serviciului secret.

Într-un prim interviu acordat ABC News, după incident, șefa Serviciului Secret a spus că nu are încă toate detaliile, dar între momentul identificării atacatorului de către oameni din public și cel în care a deschis focul a trecut foarte puțin timp.

Kimberly Cheatle, șefa Serviciului Secret: „(Prima reacție după ce am auzit despre incident -n.r.) Șoc și apoi, evident, îngrijorare. Ceea ce pot să spun este că Serviciul Secret este responsabil de protecția fostului președinte. Aprecizez comentariile secretarului de afaceri interne. Și vom continua să fim transparenți și să comunicăm cu oamenii. Intenționez să rămân în funcție”.

Ministrul Securității Interne a declarat că autorul atacului nu ar fi trebuit niciodată să aibă culoar liber pentru a trage spre fostul președinte american. El a adăugat însă că are încredere în Serviciul Secret.

Alejandro Mayorkas, secretarul Securității Interne: „Pentru noi toți din guvern este prioritar să înțelegem urgent ce s-a întamplat. Din ordinul președintelui Biden, o anchetă independentă asupra incidentului va fi derulată, una care va analiza Serviciul Secret și acțiunile altor forțe de ordine înainte, în timpul și după împușcături pentru a identifica acțiunile de corectare imediate și pe termen lung care sunt necesare”.

Într-un raport preliminar se precizează că au fost găsite două dispozitive explozibile la domiciliul suspectului și unul în mașină. FBI a primit și o serie de informații și imagini despre suspect. Printre acesta, un video cu ceremonia de absolvire a liceului, în urmă cu doi ani, când tânărul primește diploma. A fost printre premianții la matematică și știință.

Congresul va face propria sa anchetă, iar șefa Serviciului Secret ar urma să fie audiată. Donald Trump și alți doi oameni au fost răniți în tentativa de asasinat. Un fost pompier în vârstă de 50 de ani a murit încercând să își protejeze familia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE