Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum e privit în SUA discursul lui Biden, după anunțul că nu mai candidează la președinție. Ce șanse are Kamala Harris: "Republicanii au o problemă"

După ce a anunțat, pe 21 iulie, că se retrage din candidatura pentru un nou mandat de președinte al SUA, Joe Biden a ținut primul său discurs public. Actualul președinte, despre a cărui vârstă înaintată s-a discutat mereu în ultima vreme, a explicat motivele acestei decizii.

Ajuns la 81 de ani, liderul de la Casa Albă i-a "predat ștafeta" Kamalei Harris (59 de ani), actualmente vicepreședinte al SUA. Ea va candida din partea democraților, dacă aceștia o vor desemna drept candidat, ceea ce este de așteptat să se întâmple în următoarele săptămâni.

Cum e privit în SUA discursul lui Biden, după anunțul că nu mai candidează la președinție

În discursul său, Biden a explicat că își va concentra toată forța pentru susținerea Kamalei Harris și a spus că a renunțat la cursa prezidențială pentru că "acesta este cel mai bun mod de a uni poporul american" și pentru că "a venit timpul pentru voci mai tinere".

Însă cum a fost privită de americani toată această mutare a lui Biden și a democraților? Jurnalistul român Marian Petruța, stabilit în SUA, a explicat care este percepția oamenilor în acest moment.

Marian Petruța, jurnalist român stabilit în SUA: "Acest lucru nu s-a întâmplat (n.r.: ca Joe Biden să-și dea demisia), pentru că Joe Biden este un luptător, dovadă a faptului că acesta a fost ales de șase ori în Senatul american, iar apoi a fost opt ani în funcția de vicepreședinte. După patru ani de pensionare din politică, a revenit, reușind să-l învingă, în 2021, pe Donald Trump, în ciuda faptului că avea destul de mulți contracandidați în alegerile preliminare din interiorul Partidului Democrat.

Nu e ușor să te retragi, mai ales că acest lucru nu s-a întâmplat de prea multe ori în istoria SUA. Ultima dată a fost acea retragere a președintelui Lyndon B. Johnson, care l-a succedat pe Kennedy după ce acesta din urmă a fost asasinat.

Joe Biden, datorită vârstei, datorită presiunii politice care a existat din partea liderilor din partid după această ultimă dezbatere cu Trump, în care a avut o prestație destul de slabă, a luat această decizie, cu toate că el ar fi putut să refuze în continuare, așa cum a făcut-o până acum, pentru că, în alegerile preliminare democrate, el a primit numărul de delegați pentru a fi liderul democrat din această campanie. Dar a considerat că apărarea democrației și protejarea ei în această campanie este mai importantă decât orice dorință personală.

Mai sunt vreo șase luni până în ianuarie, când urmează să se facă această tranziție și schimb de putere între actualul și viitorul președinte. Prea multe n-o să se întâmple în această perioadă, mai ales că vorbim de o campanie electorală. Cu siguranță că Joe Biden va continua, în această perioadă, să o susțină pe Kamala Harris și pe viitorul vicepreședinte și partener al Kamalei Harris. El va continua politicile pe care Partidul Democrat și administrația Biden le-a susținut până acum."

Ce șanse are Kamala Harris să-l învingă pe Donald Trump

Această mutare a democraților ar putea să se dovedească și una strategică extrem de importantă, cu toate că decizia a fost oarecum forțată. Iar cheia o reprezintă tocmai Kamala Harris. Explicația ar putea veni din faptul că Donald Trump, dacă ar redeveni președinte, ar urma să-l numească vicepreședinte pe J.D. Vance, iar Vance este recunoscut pentru convingerile sale în ceea ce privește avortul și drepturile de reproducere.

În urmă cu câțiva ani, Kamala Harris a spus că se află în tabăra "pro-choice", adică susține dreptul femeilor de a face avort, în timp ce Vance a spus că ar vrea ca avortul să devină ilegal în SUA. Vance a mai atacat-o pe Kamala Harris, despre care a spus că este "o femeile fără copii", obsedată de pisici, cu o viață "jalnică".

Marian Petruța, jurnalist român stabilit în SUA: "Sigur că toată forța se va concentra de acum nu pe Joe Biden, ci pe Kamala Harris. Deja au făcut-o majoritatea liderilor democrați și urmează să o facă și ceilalți lideri. Există un mare entuziasm în momentul de față în tabăra democrată.

Toate aceste atacuri cu privire la vârsta lui Biden se vor redirecționa către tabăra adversă și republicanii vor trebui să se regrupeze și au deja o problemă în ceea ce-l privește pe candidatul Trump. Aceștia au cheltuit deja zeci de milioane de dolari atacându-l pe Joe Biden, or iată că, dintr-o dată, nu mai au niciun motiv să îl atace, urmând să o atace pe Kamala Harris. Dar și aici o să aibă probleme, mai ales că ea este femeie și au o problemă în ceea ce privește drepturile legate de avort. Iar femeile democrate, dar și cele republicane, sunt interesate de acest subiect.

Cu siguranță că Harris, fiind cu aproape 20 de ani mai tânără decât Trump, va avea altă priză la publicul care este încă nehotărât. Deocamdată, e abia la început. Sondajele sunt, într-o oarecare măsură, relevante. Unul dintre ele o arătau pe Kamala Harris cu câteva puncte în fața lui Trump, altul îl arăta pe Trump în față, deci sunt oarecum apropiați.

Dar cred că această diferență o să înceapă să se vadă tot mai evident în următoarele săptămâni și luni, mai ales după ce aceasta va reuși să-și găsească un vicepreședinte. Cel care va urma să fie vicepreședinte, din câte bănuiesc eu, ar fi un senator din Arizona, un astronaut, Mark Kelly, un politician care a reușit să ocupe această poziție înlocuind-o pe soția lui, Gabrielle Giffords, care a fost împușcată în urmă cu câțiva ani.

Vorbim de un bărbat care are o carieră militară și care ar da extrem de bine alături de Kamala Harris în această cursă prezidențială. Dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, rămâne să vedem în următoarele două săptămâni, când se va decide acest lucru. Cu siguranță că o să înceapă să se vadă o diferență tot mai mare de mod în care va fi condus acea campanie de tabăra democrată."

  • Alegerile pentru președinția SUA au loc pe 5 noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE