Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024. Dezbaterea Trump - Biden, plină de acuzații reciproce. Trump, caracterizat drept mincinos, iar Biden, confuz

Prima dezbatere televizată dintre Joe Biden (81 de ani) și Donald Trump (78 de ani), în perspectiva alegerilor din SUA 2024, a început fără ca cei doi să-și strângă mâna la urcarea pe scenă. Iar în prima pauză publicitară, cei doi nu s-au privit. Dezbaterea a fost găzduită de CNN, în Atlanta (Georgia).

Alegeri SUA 2024. Dezbaterea Trump - Biden

După cum era de așteptat, Biden și Trump s-au atacat reciproc, iar subiectele abordate au fost diverse: inflaţia, migraţia sau războiul din Ucraina. Specialiștii au tras primele concluzii, iar părerea unanimă a fost că Donald Trump "a lansat afirmații false", în timp ce Biden "a fost ofensiv, dar confuz".

Microfoanele lui Trump și Biden au fost întrerupte deseori, pentru că cei doi depășeau timpul alocat răspunsului. Joe Biden a vorbit aproape 36 de minute, în timp ce contracandidatul său a acumulat peste 40 de minute

"Inflaţia ne ucide ţara", a spus Trump, la începutul dezbaterii. Este unul dintre subiectele care îi preocupă foarte mult pe americani. În acest context, Trump a spus că Biden "face o treabă proastă", în ciuda creșterilor din planul locurilor de muncă.

Principala problemă pe care și-o pun americanii este dacă Joe Biden mai are capacitatea fizică să ducă un nou mandat de președinte al SUA, având în vedere că are 81 de ani. Șeful statului a avut o voce mai mereu răgușită, fapt remarcat din startul discuției.

Stafful de campanie al lui Biden a precizat că actualul președinte este răcit, iar de aici vine și vocea sa răgișită.

Biden a trecut totuși la ofensivă și a punctat exact pe marginea unui subiect delicat pentru Trump, reproşându-i acţiunea sa "groaznică" împotriva dreptului la avort.

Trump ar fi făcut 26 de afirmații false, conform New York Times

Biden l-a acuzat pe Donald Trump de "minciună", afirmând că imigraţia clandestină face să crească criminalitatea. Democratul Biden a ținut să puncteze și problemele pe care Trump le are cu legea, în sensul că este un "client al justiţiei", mai ales după după ce a fost găsit vinovat într-un dosar care viza plăţile mascate către o fostă actriţă de filme pentru adulţi.

În replică, Trump a spus că sistemul juridic "este trucat."

Candidatul republicanilor, Donald Trump, l-a acuzat pe Joe Biden că este "cel mai prost președinte din istorie, un plângăcios" și că "este plătit de China pentru a distruge America."

Un loc aparte în timpul dezbaterilor l-a avut și atacul de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, dar și refuzul lui Trump de a recunoaște rezultatele scrutinului din 2020. Întrebat dacă va contesta și rezultatul votului din noiembrie, Trump a spus că îl va accepta dacă alegerea va fi "justă şi echitabilă". În plus, fostul președinte a spus că Biden "nu este făcut să fie președinte" și că este "slab".

"El a devenit ca un fel de palestinian, dar ei nu-l plac pentru că este un palestinian foarte rău, unul slab", a spus Trump. Astfel, republicanul a făcut referire la politica lui Joe Biden faţă de conflictul dintre Israel şi Hamas.

Pe marginea războiului din Ucraina, Trump și-a reluat ideea pe care a mai spus-o de multe ori, aceea că "nu ar fi avut loc niciodată dacă SUA aveau un lider". Trump chiar a spus că, dacă era el la Casa Albă, în locul lui Biden, acest conflict "nici nu apărea".

Ceea ce au remarcat specialiștii este că Donald Trump a încercat să se abțină de la jigniri și întreruperi, după ce, în 2020, nu s-a abținut, la prima lor dezbatere, ceea ce l-a tras în jos pe republican.

Cu toate că unele afirmații ale lui Trump au fost caracterizate de observatori drept "minciuni absolute", Joe Biden nu a fost capabil să-i dea replici la obiect.

De exemplu, când discuțiile s-au îndreptat spre problema avortului, fostul președinte și-a îndreptat atenția în mod repetat asupra a ceea ce spunea că este "extremism democrat". El a spus, în mod incorect, că democrații au susținut avorturile. Problema avortului a constituit o slăbiciune pentru Trump și pentru republicani, dar Joe Biden nu a profitat de aceast aspect.

Joe Biden, atac virulent la Trump: ”Fiul meu nu a fost ratat, nu a fost fraier. Tu ești fraierul, tu ești ratatul"

În ceea ce privește condamnarea lui Trump în dosarul Stormy Daniels, Biden a spus că fostul președinte are "moralitatea unui motan vagabond".

Joe Biden l-a numit pe Donald Trump, "un infractor condamnat, un ratat și un fraier. Este o persoană cu un simț moral depravat, care a lăsat în urma lui doar haos", a spus Biden.

În timpul dezbaterii, președintele Joe Biden a adus în discuție un articol publicat în 2020 de ”The Atlantic” în care Donald Trump i-ar fi catalogat pe militarii americani căzuți la datorie drept ”ratați” și ”fraieri”.

Potrivit CNN, Biden a afirmat că Trump a mers într-un citimir al eroilor căzuți în Primul Război Mondial și i-a spus unui general de patru stele: ”Nu vreau să merg acolo pentru că sunt o adunătură de ratați și fraieri”.

Făcând referire la fiul său Beau Biden, un veteran al războiului din Irak care a murit de cancer cerebral, președintele american a spus: ”Fiul meu nu a fost un ratat, nu a fost un fraier. Tu ești ratatul, tu ești fraierul”, adresându-se lui Trump.

În apărarea sa, Trump a spus că nu a făcut acele afirmații.

”În primul rând, a fost un citat inventat - «ratați și fraieri». L-au inventat. A apărut într-o publicație de mâna a treia, care se prăbușește, ca multe astfel de reviste. Să te gândești că, în fața generalilor și a altora, aș spune «fraieri și ratați»”, a precizat fostul lider republican de la Casa Albă.

Mai mult, candidatul republican la alegerile prezidențiale l-a acuzat pe Biden că a inventat acel citat și i-a cerut să-și prezinte scuzele.

În replică, Biden a spus că nu are de ce să-și ceară scuze.

În 2020, surse cu ”informații de primă mână”, citate de publicația The Atlantic, au precizat că Trump a anulat o vizită la un cimitir militar din Franța unde sunt înmormântate trupele americane care au fost ucise în Primul Război Mondial și le-a spus consilierilor săi: ”De ce ar trebui să merg la acel cimitir? Este plin de ratați".

Potrivit The Atlantic, într-o altă conversație din cadrul aceleiași deplasări, Trump s-a referit la pușcașii marini care au fost uciși în regiune drept "fraieri".

John Kelly, care a fost șeful Cancelariei prezidențiale în Administrația lui Trump la Casa Albă și secretar al Securității Interne, a declarat oficial că, în 2018, Trump a folosit termenii de "fraieri" și "ratați" pentru a se referi la militarii căzuți la datorie. Kelly i-a spus prezentatorului CNN Jim Sciutto că Trump ar fi zis: "De ce spuneți cu toții că acești oameni care sunt răniți sau uciși sunt eroi? Ei sunt fraieri pentru că au mers, în primul rând. Sunt fraieri".

La final, întrebat dacă i-a fost greu să-l combată pe Trump, Joe Biden a spus: "Nu, este greu să dezbați cu un mincinos. Fiecare lucru pe care l-a spus este o minciună. Fiecare."

New York Times a subliniat că "a mințit de 26 de ori. Minciuni mari".

  • Alegerile din SUA au loc pe 5 noiembrie.
  • Confruntarea a avut loc înainte de desemnarea oficială în calitate de candidați pentru Casa Albă de către cele două mari partide americane: Democrat și Republican.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE