Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden s-a retras din cursa pentru prezidențialele din SUA

Președintele Joe Biden a anunțat că nu va candida la alegerile din 2024, pe fondul presiunilor continue în urma prestației dezastruoase la dezbaterea de luna trecută.

După acel episod, mai mulți membri ai partidului său s-au întrebat dacă ar trebui să continue să candideze pentru realegere. El își va încheia mandatul.

„Și, deși intenția mea a fost să candidez din nou la funcție, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu. Voi vorbi națiunii la sfârșitul acestei săptămâni mai detaliat despre decizia mea”, a scris Biden într-o scrisoare pe care a postat-o pe contul său X.

Decizia lui Joe Biden vine după ce mai mulți politicieni au exercitat presiuni asupra sa pentru a se retrage din cursa prezidențială, ca urmare a unei prestații ezitante la dezbaterea împotriva republicanului Donald Trump, la sfârșitul lunii iunie.

Într-o scrisoare publicată pe contul său de pe platforma X, Biden a afirmat că a fost cea mai mare onoare din viața sa să exercite funcția de președinte.

De asemenea, i-a mulțumit vicepreședintei Kamala Harris, despre care a spus că a fost un „partener extraordinar”.

Joe Biden o susține pe Kamala Harris

De asemenea, președintele Joe Biden a anunțat că îi oferă vicepreședintei Kamala Harris ”susținerea deplină”.

”Dragi colegi democrați, am decis să nu accept nominalizarea și să îmi concentrez toate energiile asupra îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu. Prima mea decizie în calitate de candidat al partidului în 2020 a fost să o aleg pe Kamala Harris ca vicepreședinte. Și a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o.

Astăzi vreau să îmi ofer sprijinul și susținerea deplină pentru Kamala, pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an. Democrați - este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Haideți să facem acest lucru”, a mai scris Trump, pe X.

Potrivit CNN, este prima oară în ultimii zeci de ani când un președinte american renunță la o candidatură pentru realegere. Acest lucru amintește de hotărârea președintelui Lyndon Johnson de a nu candida pentru un al doilea mandat complet în 1968, cu toate că Biden a luat această decizie în plină campanie, spre deosebire de anunțul lui Johnson.

Totodată, hotărârea lui Biden a fost adoptată în timpul unei campanii electorale extrem de încărcate, în care a existat și o tentativă de asasinare a lui Donald Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE