Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cu cine ar putea face echipă Kamala Harris. Printre numele vehiculate sunt guvernatori, procurori și foști astronauți

Kamala Harris va trebui să își aleagă un partener pentru postul de vicepreședinte al Statelor Unite înainte de a fi nominalizată oficial candidatul partidului democrat la președinție. Pe lista scurtă a posibililor candidați figurează guvernatori și senatori democrați. Unii dintre ei au fost vehiculați pentru președinție, dar au renunțat la aceste ambiții. Cel puțin deocamdată. Majoritatea sunt procurori la bază, având acest lucru în comun cu Harris. Printre favoriți sunt și foști astronauți NASA. 

Vicepreședintele Statelor Unite este al doilea om în stat și prezidează ședințele Senatului. În cazul în care președintele moare sau este în incapacitate de exercitare a funcției, vicepreședintele este cel care preia conducerea. În plus, așa cum arată istoria alegerilor americane, inclusiv cazul Biden-Harris, poziția poate fi o platformă de lansare în cursa pentru Casa Albă. 

Cine sunt favoriții

Viitorul candidat , care va face echipă cu Harris în campania electorală, va trebui să-l înfrunte pe cu JD Vance, republicanul ales de Donald Trump pentru postul de vicepreședinte. 

Andy Beshear este guvernatorul statului Kentucky

În vârstă de 46 de ani, a fost procuror general al statului. Pledează pentru drepturile reproductive ale femelior. Politicianul o susține ferm pe Kamala Harris, care l-a sunat imediat după ce Biden și-a anunțat retragerea. 

Andy Beshear, guvernatorul statului Kentucky: ”I-am promis sprijinul meu, iar restul conversației i-am spus că va rămâne între noi. Avem încredere și putem face schimb de idei și de sfaturi. De multe ori ea îmi dă sfaturi, alteori eu îi dau sfaturi ei.” 

Mark Kelly, senator în statul Arizona, un stat cheie în alegerile prezidențiale

În vârstă de 61 de ani, a fost astronaut NASA și pilot al marinei militare americane. Ascensiunea sa a început în momentul în care soția sa, pe atunci deputat, a fost victima unei tentative de asasinat. Mark Kelly a devenit ulterior un avocat al măsurilor privind controlul armelor. Senatorul este una dintre vocile moderate ale partidului democrat. 

Josh Shapiro, guvernator al statului Pennsylvania

Josh Shapiro are 51 de ani și este guvernator al statului Pennsylvania din 2023. A câștigat în fața unui politician de extremă-dreapta. O susține pe Kamala Harris pentru că, spune el, a servit cu onoare ca vicepreședinte și este absolut pregătită să fie președintele SUA.

Shapiro mai spune că identificarea unui partener de guvernare este o decizie importantă și personală, iar Kamala Harris ar trebui lăsată să aleagă fără presiuni politice. 

Josh Shapiro, guvernatorul statului Pennsylvania: ”Am vorbit cu vicepreședintele (Kamala Harris), la scurt timp după ce am vorbit cu președintele. Ne concentrăm să-l învingem pe Donald Trump. Discuția noastră a fost numai despre cum putem să-l batem pe Donald Trump și să ne protejăm libertățile.”

Doug Spencer, specialist drept constituțional: ”Poate că încearcă să găsească pe cineva precum Josh Shapiro, care este guvernatorul statului Pennsylvania. Pennsylvania este un stat important pentru democrați. Poate că va găsi pe cineva care este mai moderat decât ea, pentru a semnala alegătorilor independenți că ea este o candidatură care vrea să unească, pe buletinul de vot.” 

Gretchen Whitmer, guvernatoare a statului Michigan

Pe lista favoriților se mai află Gretchen Whitmer, guvernatoare a statului Michigan din 2019. În vârstă de 52 de ani, este una dintre vocile în ascensiune ale partidului democrat și a fost vehiculată pe lista candidaților pentru președinție în cazul retragerii lui Joe Biden. 

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei

Și numele guvernatorului Californiei Gavin Newsom este dat printre favoriți. În vârstă de 56 de ani, Newsom are și el asiprații legate de președinția Americii. A fost primarul orașului San Francisco pe vremea când Kamala Harris era procuror al districtului. 

În perioada 19-22 august, Convenția Democraților va desemna candidatul oficial al partidului în alegerile prezidențiale. Tot atunci va fi anunțat oficial și candidatul pentru postul de vicepreședinte.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE