Statele Unite ale Americii își închid serviciul de luptă împotriva dezinformării străine (Counter Foreign Information Manipulation and Interference), care fusese înființat în 2019. Anunțul a fost făcut de șeful diplomației americane, Marco Rubio, care a motivat că decizia a fost luată pentru a apăra libertatea de exprimare: „Veţi vedea că noi continuăm să punem accent pe asta, în diplomaţia noastră”.
Având în vedere contextul global actual, momentul ales pare unul cel puțin nepotrivit, mai ales că experții au avertizat mereu că există riscul unor campanii de dezinformare ale Chinei şi Rusiei.
SUA își închide serviciul de luptă împotriva dezinformării străine
„În administraţia precedentă, acest serviciu, care costă în fiecare an constribuabilul peste 50 de milioane de dolari, a cheltuit milioane pentru a reduce la tăcere voci ale unor americani pe care era menit să-i apere. Aceasta este o antiteză a principiilor pe care noi trebuie să le apărăm şi este de neconceput așa ceva într-o ţară ca America”, a spus Marco Rubio.
El a precizat, după cum anunță Departamentul de Stat, că se face astfel economie de bani, iar sumele obținute vor fi folosite la „difuzarea unui mesaj proamerican” care vizează „apărarea libertății de exprimare, care este ameninţată în întreaga lume, inclusiv în ţări aliate”.
În această declarație, Rubio nu menționează nici China, nici Rusia drept principalele amenințări, în ciuda avertismentelor specialiștilor. În schimb, dă vina pe anumite țări din Europa de Est, pe care le numește „cazuri”, unde ar exista asemenea pericol.
„Acolo, unde oamenii postează ceva online şi apoi poliţia bate la uşă şi te duci la închisoare 60 de zile. Dacă o ţară sau un grup de ţări, în cazul UE (...) atacă americani, din cauza declaraţiilor lor, asta devine o sursă de iritare a Statelor Unite şi chiar mai mult decât atât. Asta împiedică cooperarea (...) dacă ei atacă nu doar pe cineva cunoscut ca Elon Musk, ci pe oricine”, a spus Rubio.
Aspectul la care face referire Marco Rubio este un avertisment al Comisiei Europene, de anul trecut, care îl viza pe patronul platformei X, Elon Musk, cel care se pregătea să-l intervieveze pe Donald Trump pe reţeaua sa de socializare: „Asta ar putea ajunge să ameninţe (...) potenţial oficiali de rang înalt din Statele Unite”.
Serviciul împotriva dezinformării a fost înfiinţat de americani în 2016, sub numele de Global Engagement Center (GEC). Acest organism au blocat bugetul republicanilor în 2024.
Iar în 2023, Elon Musk spunea că acest serviciu este „cel mai rău cenzor din statul american” şi o „ameninţare la adresa democraţiei”.
În 2019, într-un raport al procurorului special Robert Mueller se preciza că Rusia „s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016, în mod sistematic”. Iar alegerile din 2016 au fost câștigat de Trump.
Această decizie surprinzătoare face parte din multe astfel de decizii luate în ultima vreme de administrația Trump. De exemplu, una dintre măsurile care nu au fost încă luate, dar care apare într-o notă departamentală, face referire la închiderea de ambasade și consulate americane pe toate continentele.