Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Compania lui Elon Musk, SpaceX, favorită să construiască scutul antirachetă Golden Dome, dorit de Donald Trump

SpaceX conduce o licitație, împreună cu startup-urile Anduril (constructor de drone) și Palantir (producător de software), pentru construirea mult-doritului scut antirachetă Golden Dome, potrivit Reuters, care citează șase surse directe.

Compania lui Elon Musk propune o constelație de 400 până la peste un milion de sateliți de apărare antirachetă.

Cele trei companii, fondate de susținători ai lui Trump, ar urma să se ocupe de construirea unei părți esențiale ale acestui Golden Dome.

Elon Musk ar urma să se ocupe de construirea scutului antirachetă Golden Dome

Prin ordinul său executiv din data de 27 ianuarie, Donald Trump a menționat un atac cu rachete drept „cea mai catastrofală amenințare cu care se confruntă Statele Unite”. De aici a venit și ideea de a construi acest scut al cerului, pe modelul cunoscutului Iron Dome, pe care îl operează Israelul.

În ciuda semnalelor pozitive ale Pentagonului către grupul SpaceX, unele surse citate de Reuters au subliniat că procesul decizional pentru Golden Dome se află abia în primele etape. Astfel, structura sa finală și cine va fi selectat pentru a lucra la această realizare s-ar putea schimba dramatic în lunile următoare.

În ultimele săptămâni, cele trei companii s-au întâlnit cu înalți oficiali ai administrației Trump și ai Pentagonului, pentru a-și prezenta planul. Sateliții care ar urma să fie construiți, vor fi lansați în jurul globului, pentru a detecta rachetele și a le urmări mișcarea.

O flotă separată de 200 de sateliți de atac, înarmați cu rachete sau lasere, ar urma apoi să doboare rachetele inamice, după cum au declarat trei dintre acele surse. Este de așteptat ca grupul SpaceX să nu fie implicat în înarmarea sateliților.

Una dintre sursele familiarizate cu discuțiile a precizat că această licitație și această problemă, în general, ar fi „o abatere de la procesul obișnuit de achiziție. Există o atitudine conform căreia comunitatea de securitate națională și apărare trebuie să fie sensibilă și deferentă față de Elon Musk, din cauza rolului său în guvern".

SpaceX a refuzat să comenteze dacă Musk este implicat în oricare dintre discuțiile sau negocierile care implică contracte federale cu companiile miliardarului. De cealaltă parte, nici Pentagonul nu a răspuns clar și a spus doar că va oferi „opțiuni președintelui pentru a lua o decizie în conformitate cu ordinul executiv și cu orientările și calendarele Casei Albe”.

Nici Casa Albă, SpaceX, Palantir și Anduril nu au răspuns la aceste întrebări. Ulterior, Musk a răspuns la o postare despre acest subiect, pe rețeaua sa socială X, fără a detalia. El a spus doar: „Acest lucru nu este adevărat”.

Apărare antirachetă, pe bază de abonament

Grupul condus de SpaceX a prezentat Pentagonului un „model de abonament” pentru apărarea antirachetă. În acest abonament, guvernul ar plăti pentru accesul la tehnologie, în loc să dețină sistemul în întregime.

Modelul de abonament ar putea ocoli unele protocoale de achiziții ale Pentagonului, permițând ca sistemul să fie implementat mai rapid, așa cum au declarat două surse citate de publicația menționată. Deși această abordare nu ar încălca nicio regulă, guvernul ar putea fi blocat să facă acest abonament și ar putea pierde controlul asupra dezvoltării continue și a prețurilor.

Unii oficiali ai Pentagonului și-au exprimat îngrijorarea pe plan intern cu privire la posibilitatea de a se baza pe modelul de abonament. Un astfel de acord ar fi neobișnuit pentru un program de apărare atât de mare și de critic.

Potrivit celor două surse, generalul Michael Guetlein, de la Forțele Spațiale Americane, a purtat discuții cu privire la posibilitatea ca SpaceX să fie proprietarul și operatorul părții sale din acest sistem. Alte opțiuni includ deținerea și operarea sistemului de către SUA sau deținerea acestuia de către SUA, în timp ce contractanții se ocupă de operațiuni. Guetlein încă nu a comentat această informație.

Generalul în retragere al Forțelor Aeriene Terrence O'Shaughnessy, un consilier de top al lui Musk pentru SpaceX, a fost implicat în discuțiile recente ale companiei cu lideri de rang înalt din domeniul apărării și al informațiilor, conform a două surse.

În cazul în care grupul condus de SpaceX ar câștiga un contract pentru Golden Dome, aceasta ar fi cea mai mare victorie pentru Silicon Valley în industria contractelor de apărare și o lovitură pentru contractorii tradiționali.

Cu toate acestea, se așteaptă să aibă un rol important și acei contractori „tradiționali”, cum ar fi Northrop Grumman, Boeing și RTX.

Peste 180 de companii și-au arătat deja disponibilitatea față de Pentagon. Ele sunt dornice să contribuie la dezvoltarea și construirea Golden Dome, potrivit unui oficial american. Printre aceste acompanii de numără și start-up-uri din domeniul apărării, precum Epirus, Ursa Major și Armada.

Golden Dome va costa dute de miliarde de dolari

Numărul doi din Pentagon, fostul investitor în capital privat Steve Feinberg, va fi un factor de decizie cheie pentru Golden Dome, după cum au declarat doi oficiali americani din domeniul apărării. Feinberg este a co-fondator al Cerberus Capital Management, care a investit în industria rachetelor hipersonice. Feinberg a declarat că va renunța la toate interesele sale în compania Cerberus atunci când va intra în administrație.

Costul total pentru Golden Dome ar putea fi de sute de miliarde de dolari, după cum consideră unii experți. Pentagonul a stabilit deja mai multe termene pentru anumite utilități care urmează să fie livrate începând cu începutul anului 2026 și până după 2030.

Laura Grego, director de cercetare la organizația non-profit Union of Concerned Scientists, pune la îndoială fezabilitatea unui astfel de sistem de apărare, având în vedere că mai multe studii au concluzionat că este „o idee proastă, costisitoare și vulnerabilă”.

„Un astfel de sistem ar putea fi copleșit de lansarea mai multor arme în același timp, împingând dimensiunea necesară a apărării la un număr foarte mare - potențial de zeci de mii de sateliți”, a declarat Grego.

SpaceX se ocupă de partea inițiativei Golden Dome, numită „stratul de custodie”, o constelație de sateliți care ar detecta rachetele, le-ar urmări traiectoria și ar determina dacă acestea se îndreaptă spre SUA, potrivit a două surse familiarizate cu obiectivele SpaceX.

Compania SpaceX estimează că lucrările preliminare de inginerie și proiectare pentru „stratul de custodie” al sateliților ar costa între 6 și 10 miliarde de dolari.

În ultimii cinci ani, SpaceX a lansat sute de sateliți spion operaționali și, mai recent, mai multe prototipuri, care ar putea fi modernizate pentru a fi utilizate la acest proiect, după cum au spus sursele.

Reuters a analizat o notă internă a Pentagonului din partea Secretarului Apărării, Peter Hegseth, emisă cu puțin timp înainte de termenul limită de 28 februarie pentru conducerea de vârf a Pentagonului, prin care se solicitau propuneri inițiale referitoare la Golden Dome și se cerea „accelerarea desfășurării” constelațiilor de sateliți. Intervalul de timp ar putea oferi SpaceX un avantaj, datorită flotei sale de rachete, inclusiv Falcon 9, și sateliților existenți care ar putea fi reutilizați pentru scutul de apărare antirachetă.

În ciuda acestor avantaje, unii dintre cei familiarizați cu discuțiile au declarat că nu este sigur dacă grupul SpaceX va fi capabil să înființeze în mod eficient un sistem cu tehnologie nouă într-un mod fezabil care să poată proteja Statele Unite de atacuri.

Unii democrați din Congres și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ofertele lui Musk pentru contracte federale în timp ce se afla la Casa Albă.

„Atunci când cel mai bogat om din lume poate deveni un angajat special al guvernului și poate exercita influență asupra fluxului de miliarde de dolari din banii contribuabililor în contracte guvernamentale către companiile sale, aceasta este o problemă serioasă”, a declarat senatorul american Jeanne Shaheen, membru de rang înalt al Comitetului pentru serviciile armate.

Shaheen a introdus o nouă legislație care ar împiedica acordarea de contracte federale companiilor deținute de orice angajat special al guvernului, precum Musk.

Reprezentantul american Donald Beyer a declarat că și el este îngrijorat de rolul pe care îl va avea SpaceX, având în vedere „accesul intern fără precedent al lui Musk la informații și date nepublice” și că „orice contracte atribuite lui sau companiilor sale sunt suspecte”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE