Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiștii riscă amenzi și chiar închisoare dacă fură nisip și scoici de pe această insulă italiană

Este normal să te întorci acasă din vacanță cu un suvenir. Dar limitează-te la un magnet sau la un glob de zăpadă.

Plajele de nisip alb din Sardinia sunt renumite în întreaga lume - dar luarea, deținerea sau vânzarea de nisip, pietricele sau scoici de pe coastă sau din mare se pedepsește cu o amendă de până la 3.000 de euro.

Turiștii riscă chiar și închisoarea dacă sunt condamnați pentru furt cu circumstanța agravantă de a fi furat un bun de utilitate publică.

Anul trecut, un francez a fost arestat după ce poliția a găsit în portbagajul mașinii sale 41 de kilograme de pietricele și pietre de pe plaja imaculată Lampianu.

Care este impactul asupra mediului al furtului de nisip și pietricele de pe plaje?

Poate părea o problemă minoră, dar furtul de nisip și pietricele de pe plaje poate avea consecințe ecologice grave.

După ce un cuplu de francezi a fost arestat în 2019 pentru că au luat ilegal 14 sticle de plastic pline cu nisip de pe insulă, cercetătorul de mediu din Sardinia Pierluigi Cocco a explicat aceste aspecte pentru BBC.

„Doar o mică parte dintre turiștii care vizitează Sardinia își petrec timpul săpând până la 40 kg de nisip fiecare”, a spus el.

În 2021, grupul de campanie „Sardinia jefuită ” a estimat că cel puțin șase tone de nisip au fost luate de pe plajele insulei până la jumătatea lunii august.

„Majoritatea oamenilor nu au cu adevărat un motiv”, a scris un militant al campaniei Sardinia jefuită pe pagina sa de Facebook.

„Poate pentru a stârni invidia prietenilor și rudelor, pentru a retrăi emoția vacanței în salonul lor sau chiar pentru a decora un acvariu”.

„(Probabil că) turiștii încearcă cu disperare, dar din păcate în zadar, să ia o bucată din ea [în] mâinile lor, în loc să păstreze amintirile în memorie și în inimă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE