Guvernul ar putea decide în această săptămână majorarea salariului minim cu 400 de lei brut. Potrivit promisiunilor de până acum, creșterea ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie. Cu toate acestea, în interiorul coaliției PSD-PNL există anumite dubii legate de o nouă creștere a venitului minim.
În această săptămână ar putea avea loc o întâlnire o Consiliului Național Tripartit în care mediul de afaceri, sindicatele și Guvernul să discute despre creșterea salariului minim pe economie deoarece premierul Marcel Ciolacu a transmis în repetate rânduri că de la 1 iulie venitul minim va crește până la 3.700 de lei brut.
Cu toate acestea, în ultima perioadă au început să apară anumite dubii în interiorul coaliției deoarece anumiți lideri ai celor două partide susțin că această majorare nu ar fi binevenită acum deoarece mediul de afaceri nu ar putea să o susțină de la data de 1 iulie, ci mai degrabă de la finalul acestui an.
Nicolae Ciucă ar vrea ca salariul minim să crească după alegeri: ”Nu este cel mai potrivit moment acum în campanie electorală”
”Au fost discuții prin care noi ne-am angajat ca salariul minim să fie aliniat la salariul minim european. Au fost discuții de principiu.
În acest moment nu am discutat aplicat pe subiect. Sigur, suntem de acord cu un astfel de demers, doar că nu fără să fi avut discuții tehnice, nu fără să fi discutat cu toți actorii care au un cuvânt de spus pe acest subiect.
Nu este cel mai potrivit moment acum în campanie electorală să vorbim despre ceva care urmează să se întâmple peste două-trei luni de zile, motiv pentru care apreciez că trebuie să avem discuții cu toți cei implicați”, a declarat Nicolae Ciucă, președintele PNL.
Euronews România a discutat cu mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri care spun într-adevăr că nu și-ar dori o nouă creștere a salariului minim, mai ales că această creștere la 3.700 de lei brut ar veni la pachet și cu eliminarea acelei facilități prin care primii 200 de lei din salariul minim sunt scutiți de taxe.
Alții spun că această majorare ar fi mai degrabă un cadou electoral în vederea alegerilor și nu o măsură prin care economia să fie ajutată în mod real.
Cu toate acestea, Guvernul este presat și de directiva privind implementarea venitului minim european, decizie care ar trebui luată până la sfârșitul acestui an și pe care Guvernul s-a angajat să o ia în fața Comisiei Europene.
Și ministrul Finanțelor a vorbit recent despre această majorare. Marcel Boloș a spus că dacă se va lua o hotărâre în Consiliul tripartit între Guvern, sindicate și mediul de afaceri, atunci Executivul va veni cu implementarea.
Ministerul Muncii lucrează deja la actul normativ privind majorarea salariului minim pe economie la 3.700 de lei brut.