Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mari teme europene, în viziunea candidaților români. Ce spun despre costul vieții, extinderea UE cu Republica Moldova sau Armata Europeană

În mai puțin de o lună românii își vor alege europarlamentarii care să le reprezinte interesele la nivel european. Euronews România a stat de vorbă cu câțiva dintre posibilii viitori europarlamentari. Am vrut să vedem care este viziunea lor despre câteva teme de interes pentru europeni, cum ar fi costul vieții, extinderea UE cu Republica Moldova și Ucraina sau Armata Unică Europeană.

Mari teme europene, în viziunea candidaților români

Am stat de vorbă cu trei candidați, care nu au mai fost europarlamentari și care sunt pe locuri eligibile pe listele PSD, AUR și USR.

Temă: migrația

Prima temă este una controversată la nivel european: migrația, care a dus la amânarea intrării pe deplin a României în spațiul Schengen și care a fost folosită ca discurs politic de multe partide din zona naționalistă.

Ștefan Mușoiu, deputat PSD: „Chiar dacă UE, cum și România are nevoie de forță de muncă, trebuie tratată cu maximă prudență astfel încât migrația ilegală să nu creeze dezechilibre”.

Dan Barna, vicepreședinte USR: „Practic, la fiecare palier profesional de la nivel european, de la muncile cele mai slab calificate, până la cele de top, începe să fie din ce în ce mai vizibil și mai pregnant acest deficit de forță de muncă ori răspunsul nu poate să fie decât în zona aceasta de modalitate de reglementare a azilului și a migrației”.

Gheorghe Piperea, candidat AUR: „Printre migranții ăștia, dintre o sută de mii de oameni simpli care vin să-și facă un viitor în Europa, există și doi, trei, patru, cinci care vin cu gânduri foarte rele, și mă refer la cei care sunt potențiali teroriști”.

Temă: costul vieții

Una dintre cele mai importante teme la nivel european este cea a costului vieții, care a crescut simțitor în contextul războiului din Ucraina. Le-am cerut candidaților o soluție.

Ștefan Mușoiu crede că ar trebui redus deficitul bugetar și să fie investiții mai mari la nivel local.

Ștefan Mușoiu, deputat PSD: „Avem nevoie de investiții mai multe în industria românească, avem nevoie de transfer de tehnologie și know how, din țările cu expertiză mai multă în domenii strategice”.

Candidatul AUR spune că ar trebui oprit fenomenul de shrinkflation, adică situațiile în care plătim același preț, dar primim un produs mai mic.

Gheorghe Piperea, candidat AUR: „Este cutia de cafea care are o cantitate de 450 de grame, dar are un preț de 500 gr, și așa mai departe, se numește shrinkflation. Noi în momentul de față avem impresia că prețurile astea sunt stabile. Dar în realitate prin această minciună, prin această falsificare, prin acest furt la cântar, așa se numește și în codul penal, inflația este mult mai mare”.

Candidatul USR, Dan Barna, a ținut să ne reamintească cine e campioana europeană la inflație.

Dan Barna, vicepreședinte USR: „În Europa nu mai este inflație, PNRR ca pârghie de redresare și-a produs efectele în majoritatea țărilor europene. Din păcate, în România, ne lovim de foarte proasta guvernare. Faptul că suntem campionii europeni la inflație, avem o inflație de 7%, am avut-o și spre 10, toate astea arată că avem o problemă de guvernare noi”.

Temă: Extinderea UE

Dacă vorbim despre extinderea UE, lucrurile sunt destul de clare pentru viitorii europarlamentari. Ștefan Mușoiu de la PSD este pentru extinderea UE cu Ucraina și Republica Moldova, dar susține că cele două țări trebuie să respecte toți pașii pe care celelalte state i-au respectat. Gheorghe Piperea este pentru extinderea UE cu Republica Moldova, însă este reticent în ceea ce privește Ucraina și asta din cauza corupției. Dan Barna spune că extinderea UE nu este doar necesară, ci obligatorie pentru a avea frontiere stabile cu Rusia expansionistă.

Temă: Armata Europeană

Ce cred viitorii europarlamentari despre Armata Europeană?

Ștefan Mușoiu, deputat PSD: „Eu sunt pro Armata Europeană, care trebui să fie o armată complementară armatei NATO”.

Gheorghe Piperea, candidat AUR: „Și acum în legătură cu Armata Europeană, vă vorbeam adineaori despre involuția demografică, nu se mai nasc copii, despre îmbătrânire, întrebarea mea fundamentală este cu cine faci o astfel de armată?”

Dan Barna, vicepreședinte USR: „Este foarte clar că în actualul context strategic, Europa are nevoie de o creștere a resurselor alocate pe zona militară, inclusiv pe această zonă de instruire a ceea ce numim generic Armata Europeană”.

Pe toți acești candidați îi găsiți pe buletinele de vot.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE